Sudca by mal byť v prvom rade nestranný, médiá nesmú ovplyvniť jeho rozhodnutie

NETKY.SK • 11 September 2020, 06:36 • 2 min
Sudca by mal byť v prvom rade nestranný, médiá nesmú ovplyvniť jeho rozhodnutie

BRATISLAVA - Medializácia by nemala mať žiaden vplyv na rozhodnutie sudcu. Vyhlásil to uchádzač o post ústavného sudcu Michal Matulník počas verejného híringu pred členmi parlamentného ústavnoprávneho výboru.

slovakia

left justify in out

Len čo je relevantné

Ako sudca Ústavného súdu (ÚS) SR by podľa svojich slov neprihliadal na niečo, čo nie je relevantné pre rozhodovanie.

 

"Ústavný súd musí byť nestranný, nezávislý, medializácia akéhokoľvek sporu nesmie mať žiaden vplyv na rozhodnutie, sudca má rozhodovať podľa vykonaného dokazovania, spravodlivo, bez ohľadu na to, čo si o tom myslí verejnosť, médiá, a ako je vec prezentovaná," skonštatoval Matulník.

 

img

 

Médiá majú, rovnako ako sudca, záujem, aby bola vec spravodlivo rozhodnutá, no sudca podľa neho nemá robiť prácu, ktorou by sa zapáčil.

 

Ovplyvňovanie  

Matulník mal tiež reagovať na to, ako sa má advokát zachovať pri snahe klienta posielať tzv. motáky, s cieľom ovplyvňovať svedkov či súdny proces. Advokát sa podľa Matulníka nemôže spolupodieľať na trestnej činnosti svojho klienta.

 

"Oveľa dôležitejšie ako áno je treba hovoriť nie," povedal v tejto súvislosti. Advokát má podľa neho pomáhať, nie porušovať zákon a kryť prebiehajúcu trestnú činnosť.

 

img

 

Matulník pôsobí ako advokát, je tiež poradcom ÚS. Do funkcie ústavného sudcu ho navrhla Fakulta práva Paneurópskej vysokej školy. O post ústavného sudcu sa uchádzal už aj v minulom roku niekoľkokrát.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies