Rezort hospodárstva pripravil národný koncept Smart Industry

NETKY.SK • 12 August 2016, 16:06 • 2 min
Rezort hospodárstva pripravil národný koncept Smart Industry

BRATISLAVA - Ministerstvo hospodárstva (MH) SR v úzkej spolupráci s predstaviteľmi priemyslu na Slovensku, akademickej obce, Slovenskej akadémie vied (SAV) pripravilo národný koncept Smart Industry. Uviedol to pre TASR hovorca MH SR Maroš Stano.

slovakia

left justify in out

Téma Smart Industry bola podľa neho zaradená aj do národných priorít počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ. "Smart Industry koncept predstavuje národnú iniciatívu na transformáciu a posilnenie priemyslu, s využitím najnovších technologických trendov a so zámerom pomôcť Slovensku prispôsobiť sa zmenám, ktoré pri tejto transformácii nastanú," vysvetlil.

 

Rezort hospodárstva podľa Stana zároveň pripravil "Koncepciu inteligentného priemyslu pre Slovensko". Vznikla v intenzívnej spolupráci so zástupcami priemyslu, za účelom predstavenia idey inteligentného priemyslu širokej verejnosti. "Je očakávanou reakciou na štvrtú priemyselnú revolúciu, v ktorej priemyselná výroba vstupuje do prelomovej etapy – po ére pary, elektriny a počítačov prichádza obdobie digitalizácie," priblížil.

 

Hlavnými adresátmi zmien, ktoré so sebou prináša koncept Inteligentného priemyslu, sú podľa neho slovenské priemyselné podniky, ktoré vďaka možnosti efektívnejšej výroby a predaja produktov zvýšia svoju konkurencieschopnosť.

 

"Zmeny predstavujú výhody aj pre malé a stredné podniky, predovšetkým dodávateľov zariadení, technológií a služieb vďaka prepojenej priemyselnej výrobe. To zároveň umožní aj vznik nových biznis-modelov a vstup nových spoločností do systému, vrátane dodávateľov technológií a služieb, ktoré ich prevádzka vygeneruje," poznamenal.

 

Koncepcia chce podľa informácií hovorcu MH SR apelovať na všetky zúčastnené strany a identifikovať hlavné oblasti, ktoré je nevyhnutné podrobiť analýze a následne zostaviť akčný plán s konkrétnymi opatreniami na plnenie koncepcie. "Tie budú diferencované podľa osobitostí sektora, pričom spoločnou črtou má byť prepojenie priemyslu, podnikov, štátnej správy, školstva a spoločnosti," doplnil.

 

Predpokladmi rozvoja inteligentného priemyslu v SR je podľa Stana definovanie prioritných oblastí, určenie finančných zdrojov, podpora oblastí, ktoré vytvárajú moderné technológie v sektoroch s relevantnou existenciou výrobných firiem alebo priemyselného výskumu a vývoja s pôvodom na Slovensku, podpora inovácií v priemysle formou zavádzania inovačných systémov do každodenného fungovania výrobných podnikov a prepájania teoretických poznatkov nadobudnutých v rámci prvotriedneho výskumu do priemyselnej praxe. "Materiál Koncepcia inteligentného priemyslu pre Slovensko predloží rezort už onedlho do medzirezortného pripomienkového konania," dodal Stano.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies