Retailové vklady zrýchľovali tempo rastu aj v prvom polroku, ťahali ich netermínované vklady

NETKY.SK • 19 Október 2015, 13:26 • 2 min
Retailové vklady zrýchľovali tempo rastu aj v prvom polroku, ťahali ich netermínované vklady

BRATISLAVA - Zrýchľujúci trend rastu retailových vkladov, ktorý začal v polovici roka 2014, pokračoval aj v prvom polroku tohto roka. Ako ďalej konštatovala Národná banka Slovenska (NBS), ku koncu júla vyrovnal dokonca hodnoty z roka 2012 s úrovňou rastu 6,8 % medziročne. Rast aj naďalej ťahali netermínované vklady, ku koncu júla dosiahol 16,7 %.

slovakia

left justify in out

V apríli sa stali dominantnou kategóriou a predstihli termínované, ktoré si udržovali stabilnú mieru poklesu okolo 4 % v období od polovice roka 2013 až do konca júla 2015. Denné vklady a vklady so splatnosťou do sedem dní medziročne zrýchľovali tempo poklesu. Termínované vklady s viazanosťou do jedného roka, ktorých podiel je najväčší, stabilne rástli tempom okolo troch percent, čo je podľa NBS v súlade s ich niekoľkoročným trendom. Splatnosti od jedného do piatich rokov zaznamenávali naďalej pokles, hoci miernejší než v predchádzajúcom období.

 

Vklady s viazanosťou nad päť rokov, čiže takmer výlučne tie v stavebných sporiteľniach, rástli stabilne priemerným tempom okolo osem percent.
Pri voľbe banky pre termínovaný účet klienti aj v prvom polroku preferovali tie, ktoré ponúkali vyššie úrokové sadzby. Priemerné hodnoty na nových termínovaných zmluvách predstavovali 1,28 %. Trhové podiely v objeme vkladov sa podľa centrálnej banky zásadne nezmenili. Trojica najväčších bánk naďalej spravovala 55 % všetkých retailových vkladov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies