Republikán zvíťazil vo voľbách guvernéra v Kentucky, druhýkrát za 40 rokov

NETKY.SK • 4 November 2015, 07:10 • 2 min
Republikán zvíťazil vo voľbách guvernéra v Kentucky, druhýkrát za 40 rokov

FRANKFORT - Voliči v americkom štáte Kentucky si v utorok zvolili do úradu guvernéra iba druhého republikána za posledné štyri desaťročia. Guvernérom bol totiž od roku 1971, s výnimkou jedného obdobia, vždy demokrat.

slovakia

left justify in out

Hlasovanie bolo aj akýmsi referendom o reforme zdravotníckej starostlivosti z dielne prezidenta Baracka Obamu a o manželstvách homosexuálnych ľudí, napísala dnes tlačová agentúra AP.


Utorkové výsledky sú náznakom problémov pre demokratov pred budúcoročnými prezidentskými voľbami.
Víťaz Matt Bevin, republikánsky podnikateľ, viedol pred voľbami kampaň za obmedzenie programu zdravotníckej starostlivosti Medicaid v štáte Kentucky. Obamova reforma zdravotníckej starostlivosti dáva štátom právomoc zabezpečiť poistenie väčšiemu počtu obyvateľov s nízkymi príjmami práve prostredníctvom tohto programu Medicaid. Bevin takisto dôrazne podporil úradníčku Kim Davisovú z okresu Rowan v Kentucky, ktorú uväznili za to, že odmietla vydať sobášny list dvojici gejov.


Bevin porazil demokrata Jacka Conwaya, ktorý je generálnym prokurátorom Kentucky už druhé funkčné obdobie. Bevin tak zabezpečil ďalšie víťazstvo republikánov, ktorí pokračujú v upevňovaní politickej moci na juhu USA.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies