REPORTÁŽ Milan Krajniak vysvetlil ako sa vláde podarilo znížiť pandemickú nezamestnanosť

NETKY.SK • 22 Január 2021, 12:24 • 2 min
REPORTÁŽ Milan Krajniak vysvetlil ako sa vláde podarilo znížiť pandemickú nezamestnanosť

Milan Krajniak vysvetlil ako sa podarilo vláde znížiť pandemickú nezamestnanosť a uistil, že balík na pomoc je vraj dostatočne veľký na to, aby mohol pomáhať ľuďom i v nasledujúcich rokoch.

slovakia

left justify in out

Na tlačovej besede sa minister práce,sociálnych vecí a rodiny SR vyjadril : „V roku 2020 sa nám podarilo zabrániť tomu, aby po vlne pandémie nezamestnanosť nestúpala a to hlavne preto, že sme robili aktívne opatrenia, za celý rok sme mali nahlásených hromadných prepúšťaní viac ako 10 000 realita však bola taká, že bolo prepustených iba 2829 ľudí." 

 

img

 

Krajniak vysvetlil prečo sa im to podarilo. Doteraz vyplatill rezort v rámci prvej pomoci viac ako 843 miliónov Eur, pričom do októbra to bolo vyše 600 miliónov a v rámci prvej pomoci plus bolo vyplatených viac ako 186 miliónov Eur. To podstatné podľa neho je, že počas druhej vlny pandémie klesla v jeho prirovnaní vlna nezamestnanosti o 90 % vďaka pomoci , ktorá bola z výšky 300,57 Eur v priemere na jedného zamestnanca zvýšená v druhej vlne na sumu 458,44 Eur na zamestnanca. Navýšenie pomoci sa podľa ich predpokladov odrazilo na poklese nezamestnanosti .

 

 

 

Na otázku o meškaní niektorých platieb zo štátnych schém Krajniak objasnil prípady, pri ktorých by k takému niečomu mohlo dôjsť. Napríklad ak žiadateľovi chýbali nejaké doklady alebo ak má nedoplatky v sociálnej poisťovni, no i v takom  prípade je uzatvorená dohoda s poisťovňami, že obratom umožnia dotknutej osobe splátkový kalendár a vydajú potvrdenie po zaplatení prvej splátky. Mohlo nastať, že až teraz si žiadaI o príspevok za okóber, no žiadosti sa vybavujú podľa poradia v akom prišli, nie podľa toho, za aký mesiac sú. Dôvodom môže byť aj to, že i niektoré úrady zasiahol koronavírus a karanténa, napríklad v Bratislave, niekoľko ľudí vrátane manažmentu, muselo byť v karanténe. Samozrejme pracovali aj v takej situácii, ale niektoré úkony pri vyplácaní prvej pomoci vzhľadom na bezpečnosť sa dajú realiziovať len priamo na úrade. Nedajú sa robiť z domu, lebo sú to zabezpečené systémy. 

 

Taktiež objasnil odkiaľ sú čerpané financie na udržanie zamestnanosti. A to z Európskeho sociálneho fondu a aj z peňazí, ktoré sa presúvajú z iných operačných programov do Európskeho sociálneho fondu. Balík na pomoc je vraj dostatočne veľký, aby sme mohli pomáhať ľuďom i v nasledujúcich rokoch. 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies