Renzi chce, aby bola EÚ zodpovedná za imigrantov z Afriky

NETKY.SK • 24 Jún 2014, 18:52 • 2 min
Renzi chce, aby bola EÚ zodpovedná za imigrantov z Afriky

RÍM - Taliansky premiér Matteo Renzi chce, aby Európska únia vzala na seba zodpovednosť za záchranu utečencov plaviacich sa do Európy cez Stredozemné more zo Severnej Afriky.

slovakia

left justify in out

Lídrom únie na tohtotýždňovom summite v Bruseli navrhne, aby kontrolu nad operáciou Mare Nostrum (Naše more) prebrala európska pohraničná agentúra Frontex, čo si však bude vyžadovať "značné investície". "Európa, ktorá rybárom nariaďuje techniku chytania tuniakov, no keď v mori plávajú mŕtve telá, otočí sa k vám chrbtom, sa nemôže nazývať civilizovaná," povedal Renzi v utorok parlamentu.

 

Talianska vláda odštartovala rozsiahlu operáciu pod názvom Mare Nostrum v novembri 2013 a mesačne na ňu vydáva až deväť miliónov eur. Len tento rok v rámci nej zachránili asi 50 000 imigrantov. Renzi, ktorého krajina preberá od júla polročné predsedníctvo EÚ chce, aby sa Mare Nostrum stala európskou, a nielen talianskou operáciou. Premiér lídrom únie preto predloží plán na takú transformáciu Frontexu, aby mohol prevziať aj misiu Mare Nostrum. Neustály prílev utečencov neúmerne zaťažuje aj talianske imigračné strediská, Rím chce preto požiadať EÚ aj o pomoc pri zvládaní náporu imigrantov. 


Len za prvé štyri mesiace tohto roku sa preplavilo z Afriky do Európy skoro 35 000 imigrantov, v roku 2013 ich bolo 43 000. Mnoho z nich nebezpečnú cestu cez Stredozemné more neprežije. Najhoršia tragédia sa stala v októbri minulého roku, keď sa pri ostrove Lampedusa utopilo vyše 360 imigrantov z Afriky. Koncom marca zachránili pri talianskych pobrežiach iba za štyri dni vyše 4000 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies