Raúl Castro vyzdvihol úsilie Baracka Obamu o zlepšenie vzťahov

NETKY.SK • 17 December 2014, 21:28 • 2 min
Raúl Castro vyzdvihol úsilie Baracka Obamu o zlepšenie vzťahov

HAVANA - Kubánsky prezident Raúl Castro sa dnes pochvalne vyjadril o rozhodnutí šéfa Bieleho domu Baracka Obamu ukončiť desaťročia trvajúcu konfrontáciu medzi Spojenými štátmi a Kubou. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Dokázali sme urobiť pokrok v riešení niekoľkých otázok, ktoré sú zaujímavé pre oba štáty," uviedol Castro. "Toto rozhodnutie prezidenta Obamu si zasluhuje úctu a uznanie nášho ľudu," dodal Castro a zároveň vyzdvihol úlohu, ktorú v procese otepľovania vzťahov medzi USA a Kubou zohrali pápež František a Kanada ako sprostredkovatelia rozhovorov medzi zástupcami oboch krajín.

 

Castro v príhovore, ktorý vysielala kubánska televízia, nezabudol pripomenúť aj skutočnosť, že Spojené štáty po 16 rokoch prepustili z väzenia posledných troch kubánskych agentov Ramóna Labanina, Gerarda Hernándeza a Antonia Guerrera, ktorí sú na Kube známi ako "protiteroristickí" hrdinovia.

 

"Gerardo, Ramón a Antonio sa dnes vrátili domov. Je to obrovská radosť pre ich rodiny a celý náš ľud," povedal podľa agentúry Reuters Castro na adresu posledných troch agentov z tzv. kubánskej päťky, ktorú v roku 1998 americké orgány zatkli pre podozrenie zo špionáže a neskôr odsúdili na dlhoročné tresty väzenia.

 

Spojené štáty sa s Kubou dohodli, že troch jej agentov prepustia, ak vláda v Havane prepustí amerického humanitárneho pracovníka Alana Grossa, čo sa aj dnes stalo, a Gross sa po piatich rokoch strávených v kubánskom väzení vrátil do vlasti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies