Rastú obavy z ekonomických dôsledkov sporu Pekingu a Tokia o ostrovy

NETKY.SK • 19 September 2012, 06:54 • 2 min
Rastú obavy z ekonomických dôsledkov sporu Pekingu a Tokia o ostrovy

Rastú obavy z ekonomických dôsledkov sporu Pekingu a Tokia o ostrovy - Svet Niektorí analytici sa obávajú ekonomických dôsledkov, ak sa súčasný spor medzi Čínou a Japonskom o ostrovy vo Východočínskom mori v dohľadnej dobe nevyrieši. Už viacero japonských

slovakia

left justify in out

img

Niektorí analytici sa obávajú ekonomických dôsledkov, ak sa súčasný spor medzi Čínou a Japonskom o ostrovy vo Východočínskom mori v dohľadnej dobe nevyrieši. Už viacero japonských firiem a obchodných reťazcov dočasne uzatvorilo svoje prevádzky v Číne po tom, ako zaznamenali útoky Číňanov na svoje obchody, reštaurácie či predajcov áut. Následne klesla hodnota niektorých japonských spoločností na tokijskej burze. Japonská vláda medzitým požiadala Peking, aby urobil viac na ochranu japonských podnikov v Číne.
      Ekonómovia sa obávajú najmä dôsledkov na vzájomný obchod. Objem obchodu medzi Čínou a Japonskom predstavoval minulý rok okolo 345 miliárd USD (264,29 miliardy eur). "Máme vážne obavy. Ak sa nezačnú veci riešiť okamžite, situácia sa môže vymknúť spod kontroly," povedal v rozhovore pre BBC Martin Schulz z Fujitsu Research Institute. "Takýto vývoj by poškodil japonské firmy ešte viac než ich poškodzuje v súčasnosti," dodal.
      Rozsiahle protesty v Číne proti Japonsku vypukli po tom, ako sa v médiách objavili správy, že Japonsko uskutočnilo svoj pôvodný zámer a od súkromných vlastníkov odkúpilo tri z piatich malých ostrovov vo Východočínskom mori. Na ostrovy si robia nárok ako Japonci, tak Číňania.
      Hodnota akcií automobilky Nissan klesla na burze v Tokiu o 5 %, výrobcu odevov Fast Retailing o 7 % a automobilky Honda o 2,5 %. Aj keď firmy, okrem spomínaných aj Toyota, Mazda, Sony alebo Canon, predbežne prerušili výrobu, obávajú sa, že protesty môžu eskalovať.
      Na druhej strane Sarah McDowellová, analytička pre oblasť Ázie zo spoločnosti IHS Global Insight, sa domnieva, že aj keď japonské firmy dočasne pocítia dôsledky konfliktu, na vzájomné obchodné vzťahy by spor nemal mať výrazný vplyv. "Obe krajiny sú ekonomicky silne previazané. Už v minulosti sme zaznamenali výzvy na bojkot japonských výrobkov, ktoré mali pôvod v politike, no obe vlády nakoniec dokázali udržať obchodné vzťahy na dobrej úrovni.

Zdroj: TASR/BBC



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies