Rastie záujem o úvery na rekonštrukcie bývania

NETKY.SK • 26 August 2010, 12:27 • 2 min
Rastie záujem o úvery na rekonštrukcie bývania

Rastie záujem o úvery na rekonštrukcie bývania

slovakia

left justify in out

Domácnosti na Slovensku stále viac riešia financovanie nákladnejších tovarov alebo služieb úvermi získanými z bánk. Ukázal to prieskum agentúry GfK pre Poštovú banku, a.s.
      K oživeniu úverovej aktivity Slovákov, ako povedal dnes v Bratislave člen predstavenstva banky Igor Barát, prispel aj pokles cien nehnuteľností a ostatných spotrebiteľských cien, kedy môžu záujemcovia zrekonštruovať svoje bývanie vďaka nižším cenám stavebných a rekonštrukčných materiálov o 6 % lacnejšie než uplynulý rok.
      Podľa analytičky Poštovej banky Evy Sadovskej za posledné desaťročie narástol stav úverov pre obyvateľstvo na Slovensku viac ako jedenásťnásobne. Rast sa nezastavil ani v uplynulom roku, aj keď krízou ovplyvnený vlaňajší nárast nezamestnanosti a riziko schopnosti splácať záväzky viedli jednak banky k zvýšenej opatrnosti pri úverovaní svojich klientov, ale aj samotných klientov k prehodnoteniu nutnosti brať si na seba nový alebo ďalší záväzok v podobe úveru. Vlani tak banky poskytli svojim klientom menej úverov na bývanie ako pred krízou.
      V prvom polroku 2010 však nastalo zlepšenie na trhu s úvermi na bývanie a slovenské banky poskytli počas neho záujemcom na bývanie o 25 % viac financií ako v druhom polroku 2009. Objem novoposkytnutých úverov na nehnuteľnosti (hypotéky a ostatné úvery na nehnuteľnosti) sa tak dostal na predkrízovú úroveň. Výraznejšie pritom rástli ostatné úvery na nehnuteľnosti (teda nie klasické hypotéky), ktoré ľudia využívajú aj na rekonštrukciu nehnuteľností.
      Ako vyplynulo z prieskumu, vlani rekonštruovalo svoje bývanie 21,4 % domácností. Z regionálneho pohľadu bol pomer tých, ktorí v jednotlivých regiónoch rekonštrukciu realizovali v roku 2009, takmer vyrovnaný. V prípade Bratislavy to bolo 23,4 % domácností, na východnom Slovensku rekonštruovalo bývanie celkovo 23,7 % opýtaných domácností, na strednom Slovensku rekonštruovalo v roku 2009 svoje bývanie 20,7 % opýtaných domácností a na západnom Slovensku to bolo 19 % domácností.
      Vo vekovej kategórii 56 – 69 rokov v priebehu krízového roku 2009 svoje bývanie rekonštruovalo až 30 % domácností. Až 43 % zo všetkých opýtaných domácností, ktoré už rekonštrukciu realizovali, využilo na jej financovanie vlastné úspory.
      Nižšie vekové kategórie (hlavne od 25 do 55 rokov), práve naopak, rekonštrukciu svojho bývania ešte len plánujú na rok 2011. Napríklad vo vekovej kategórii 46 – 55 rokov plánuje v roku 2011 rekonštruovať 27,5 % opýtaných. V prípade týchto vekových kategórií ide o skupinu ekonomicky aktívnu, s vyšším príjmom domácnosti a preto je možné, ako to aj prieskum ďalej potvrdzuje, že rekonštrukcia bude nákladnejšia a títo ľudia budú otvorenejší financovať ju primárne prostredníctvom úveru.
      Výsledky prieskumu naznačujú, že do konca roka 2010 a v roku 2011 plánuje v porovnaní s rokom 2009 a prvou polovicou roka 2010 viac domácností využiť na financovanie rekonštrukcie výlučne bankový úver, kým v roku 2009 a prvej polovici roku 2010 boli hlavným zdrojom financovania rekonštrukcie v prvom rade vlastné úspory obyvateľov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies