Rakúsky autoklub navrhuje, aby daň z benzínu klesla na úroveň dieselu, a nie naopak

NETKY.SK • 9 December 2016, 17:56 • 2 min
Rakúsky autoklub navrhuje, aby daň z benzínu klesla na úroveň dieselu, a nie naopak

VIEDEŇ - Rakúsky minister životného prostredia Andrä Rupprechter žiada zdraženie dieselu. Na túto požiadavku reaguje autoklub ÖAMTC protinávrhom. Namiesto zvyšovania dane z minerálnych olejov na diesel, by mal štát zvážiť zníženie dane na benzín na úroveň dieselu. Tým by daň zostala pod úrovňou susedných krajín.

slovakia

left justify in out

Daň z minerálnych olejov podľa ÖAMTC v súčasnosti dosahuje 48,2 centu na liter benzínu a 39,7 centu na liter dieselu. Zvýšením dieselovej dane o 8,5 centu na úroveň benzínu by štát prišiel o vyše 400 miliónov eur, nakoľko by to udusilo palivovú turistiku. Motorové palivá v Rakúsku sú totiž výrazne menej daňovo zaťažené než v susedných krajinách a vďaka tomu mnohé kamióny tankujú radšej v Rakúsku. Podľa ÖAMTC tak až štvrtina príjmov z dane z minerálnych olejov pochádza z palivovej turistiky.

 

Ak je primárnym cieľom zjednotiť daňové zaťaženie oboch druhov palív, bude pre štát výhodnejšie znížiť daň na benzín na úroveň dieselu. Štát by tak prišiel len o 190 miliónov eur, pričom je potrebné zvážiť, že do Rakúska bude chodiť tankovať benzín väčší počet palivových turistov. V konečnom dôsledku by tak rozpočet neprišiel o nič.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies