RADÍME: Mladí ľudia by nemali zabudnúť na druhý pilier

NETKY.SK • 2 December 2010, 12:42 • 2 min
RADÍME: Mladí ľudia by nemali zabudnúť na druhý pilier

RADÍME: Mladí ľudia by nemali zabudnúť na druhý pilier

slovakia

left justify in out

img

Mladí ľudia, ktorí v posledných mesiacoch nastúpili do svojho prvého zamestnania, by mali využiť časovo obmedzené obdobie, počas ktorého si môžu začať sporiť na svoj dôchodok v druhom pilieri.
Ak mladý človek začne pracovať, podľa zákona má len šesť mesiacov na to, aby sa rozhodol, či si bude v druhom pilieri sporiť na svoj dôchodok. Ak sa počas tohto obdobia nerozhodne, možnosť sporiť si v druhom pilieri natrvalo stráca.
Podľa riaditeľa konzultačnej spoločnosti The Benchmark Research & Consultancy Michala Nalevanka ak sa pre druhý pilier nestihnú rozhodnúť ani počas polroka od nástupu do svojho prvého zamestnania, hrozí im, že možnosť sporiť si na dôchodok im neprinesú ani pripravované zmeny v jeho pravidlách. "Hoci konkrétne zmeny ešte nie sú na papieri, ministerstvo práce podľa všetkého neuvažuje o tom, že možnosť dodatočného vstupu by dostali aj tí mladí, ktorí mali na rozhodnutie čas a nevyužili ho. Dať takúto možnosť by fakticky znamenalo tretie otvorenie dôchodkového systému. Vzhľadom na negatíva, ktoré takýto krok prináša, si nemyslím, že vláda sa preň rozhodne," zdôraznil Nalevanko.
Druhý pilier bol od svojho zavedenia v roku 2005 povinný pre všetkých ľudí, ktorí do dôchodkového systému vstupovali po prvý raz. Po troch rokoch došlo k zmene a mladí ľudia dostali šesť mesiacov na to, aby rozhodli o budúcnosti svojho dôchodku. Ak sa nerozhodli pre žiadnu dôchodkovú správcovskú spoločnosť, ostali automaticky len v Sociálnej poisťovni bez možnosti neskoršieho vstupu do druhého piliera.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies