Rada Združenia miesta a obcí rokovala s Plavčanom aj o zvyšovaní platov

NETKY.SK • 8 Február 2017, 14:49 • 2 min
Rada Združenia miesta a obcí rokovala s Plavčanom aj o zvyšovaní platov

ŠTRBSKÉ PLESO - Aktuálna situácia v oblasti školstva dominovala dvojdňovému rokovaniu Rady Združenia miesta a obcí Slovenska (ZMOS), ktoré sa dnes skončilo na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách.

slovakia

left justify in out

S členmi rady sa počas neho stretol aj minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Plavčan, spoločne sa zamerali predovšetkým na odmeňovanie spojené so stanoviskom k Národnému programu rozvoja a výchovy a vzdelávania „Učiace sa Slovensko“.

 

V otázke odmeňovania je stanovisko ZMOSu podľa jeho predsedu Michala Sýkoru jasné, problematické vidí hlavne posúvanie termínov zvyšovania platov k 1. septembru „Akceptujeme úpravy, ktoré sú vyrokované v kolektívnom vyjednávaní vždy v závere príslušného roka s účinnosťou vždy k 1. 1. kalendárneho roka. Keď totiž vychádzame z rozpočtového hospodárenia miest a obcí, postupujeme podľa rozpočtu, v priebehu roka tak nedokážeme realizovať úpravy, pretože na to sú potrebné finančné zdroje,“ uviedol dnes Sýkora počas tlačovej konferencie po skončení rokovania.


ZMOS sa spolu s Plavčanom zaoberali aj témami, ktoré budú podľa podpredsedu ZMOSu Jozefa Turčányho trápiť školstvo aj v budúcnosti. „Otvárali sa tiež otázky financovania a zabezpečenia všetkých pôsobností, ktoré v tomto smere obce majú,“ uviedol. Sýkora opätovne potvrdil nesúhlas s tým, aby sa kompetencie, ktoré majú obce a mestá v originálnej pôsobnosti v tomto smere, presunuli na štát. „Je to naša kompetencia, sme si plne vedomí, ako ju máme odfinancovať, a tak ju aj budeme financovať,“ uviedol.

 

Rada však zároveň upozornila na stále zvyšovanie financií, ktorými obce a vyššie územné celky financujú školy zo svojich podielových daní. „Z podielových daní ide 40 percent z podielov výnosu napočítaných v minulom roku. Za minulý rok to malo byť 587 miliónov eur a bolo o 226 miliónov vyššie,“ uviedol dnes Turčány. Podľa Sýkoru tak ide často o navýšenie až do 20 či 30 percent. „Cítime so školami, hľadáme riešenia a prispievame z ďalších finančných prostriedkov, ktoré máme, ale nedá sa to neustále zvyšovať, je tam určitá hranica,“ skonštatoval. „Vysvetlili sme si postoje, budeme pokračovať v rokovaniach a hľadať riešenia v celej problematike školstva,“ dodal na margo stretnutia s ministrom školstva Turčány.


Zástupcovia miest a obcí sa počas svojho rokovania venovali aj novele zákona o obecnom zriadení, ktorý by chcelo združenie podľa Sýkoru vylepšiť z pohľadu jeho aplikácie. „O dva mesiace by sme prípravu novely zákona chceli ukončiť, na konci apríla chceme uzavrieť definitívnu verziu, aby sa prerokovala v parlamente a bolo účinná od nového roka,“ povedal. Sýkora tiež spomenul prípravu 28. snemu, ktorý sa uskutoční v máji, ako aj pripravované konferencie, 22. februára to bude konferencia k téme Smart City a 15. marca k rómskej problematike.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies