R. SULÍK: Slovensko bude mať nového generálneho prokurátora do 6 mesiacov

NETKY.SK • 12 Január 2011, 08:19 • 2 min
R. SULÍK: Slovensko bude mať nového generálneho prokurátora do 6 mesiacov

R. SULÍK: Slovensko bude mať nového generálneho prokurátora do 6 mesiacov

slovakia

left justify in out

img

Slovenská republika spozná nového generálneho prokurátora v priebehu piatich až šiestich mesiacov. Po dnešnom rokovaní prvej tohtoročnej Koaličnej rady oznámil tento výsledok dohody predseda Národnej rady SR a líder SaS Richard Sulík.
"Ideme veľmi rýchlo zmeniť rokovací poriadok tak, aby sme zmenili voľby na verejné. Tento týždeň to bude predložené parlamentu ako poslanecký návrh," avizoval. Okrem toho ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) pripravuje zmeny v postavení generálneho prokurátora. "Predpokladám, že budú predložené na marcovú schôdzu. Hneď potom vyhlásim lehotu na predkladanie kandidátov," uistil Sulík.
Lídri sa dnes na takmer štvorhodinovom rokovaní dohodli aj na zrušení priestupkovej imunity, a to nielen u poslancov, ale aj sudcov. Návrh zmeny zákona by mal byť predložený na marcovú schôdzu zákonodarného zboru.
Otvorenou stále ostávajú otázky zmeny zákona o štátnom občianstve a o používaní jazykov menšín, kde na seba narážajú najmä postoje KDH a Mosta-Híd. Na margo zákona o štátnom občianstve líder Mosta-Híd Béla Bugár poznamenal, že koalícia sa musí dohodnúť ešte pred februárovou schôdzou. "Minimálne máme rozpor v tom, či ten, kto zloží sľub v prípade druhého štátneho občianstva, prestane byť lojálnou osobou voči Slovensku. Máme ešte pár týždňov, myslím, že kompromis bude potrebný a je možný," deklaroval Bugár.
Predseda KDH Ján Figeľ potvrdil záujem o presadenie účinného a korektného riešenia. "SR je krajinou, ktorá model viacnásobného občianstva používala, ale musíme zároveň nájsť vymedzenie pri ochrane štátneho záujmu tak, aby tam, kde sa narába s utajovanými skutočnosťami, to bolo účinné riešenie," povedal Figeľ. Práve KDH presadzuje právnu úpravu, podľa ktorej by nemohli mať dvojaké štátne občianstvo napríklad vojaci či príslušníci SIS.
V súvislosti so zákonom o používaní jazyka menšín, kde chce Most-Híd znížiť súčasnú 20 percentnú hranicu na používanie menšinového jazyka aj v úradnom styku na desať percent, budú nasledovať bilaterálne rokovania.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies