Putin sa zaviazal pomôcť Tadžikistanu udržať stabilitu po zrážkach s 20 mŕtvymi

NETKY.SK • 15 September 2015, 13:55 • 2 min
Putin sa zaviazal pomôcť Tadžikistanu udržať stabilitu po zrážkach s 20 mŕtvymi

DUŠANBE - Ruský prezident Vladimir Putin dnes povedal, že Rusko pomôže Tadžikistanu udržať stabilitu po ozbrojených zrážkach, pri ktorých tento mesiac zahynulo vyše 20 ľudí a ktoré vyvolali strach z nábožensky motivovaných nepokojov v tejto bývalej sovietskej republike. Oznámila to agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Hovoril v tadžickej metropole Dušanbe na zasadnutí Organizácie Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti, v ktorej má Rusko dominantné postavenie. Tadžické ministerstvo vnútra pripisuje nedávne septembrové útoky skupine vedenej bývalým námestníkom ministra obrany generálom Abdulhalímom Nazár-zadehom, ktorý je členom zakázanej Strany islamskej obrody.

 

Putin dnes v Dušanbe vyjadril obavy, aby sa násilnosti z Afganistanu nerozšírili do Tadžikistanu a ďalších stredoázijských krajín. "Môžete vždy rátať s našou pomocou a podporou, hoci tadžické ozbrojené sily sa úspešne boria s problémami, ktoré sa vynárajú," povedal Putin na stretnutí, na ktorom bol aj tadžický prezident Imomali Rachmonov.

 

V súvislosti s militantným islamom Putin vyjadril obavy z ruských občanov, ktorí odišli bojovať po boku Islamského štátu. Vyhlásil, že je nemožné poraziť organizáciu Islamský štát bez spolupráce so sýrskou vládou. A uviedol, že Moskva bude naďalej poskytovať vojenskú podporu sýrskej vláde prezidenta Bašára Asada. Ruský prezident odmietol obvinenia, že ruská podpora Asadovi vyvolala tok utečencov. V televíznom vyhlásení povedal, že pod ruskej podpory Asadovho režimu by počet sýrskych utečencov smerujúcich do Európy bol ešte vyšší, napísala agentúra AP.

 

USA tvrdia, že Rusko stabilne posilňuje svoju vojenskú prítomnosť na sýrskom letisku, naznačujúc, že Moskva tam má v úmysle vytvoriť svoju základňu vzdušných operácií. Žiadne ruské stíhačky ani vrtuľníky tam však zatiaľ nedorazili, dodala AP.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies