Putin odoláva Obamovým výzvam na prepustenie ukrajinskej pilotky, poslal mu jasný odkaz

NETKY.SK • 17 Marec 2016, 15:31 • 2 min
Putin odoláva Obamovým výzvam na prepustenie ukrajinskej pilotky, poslal mu jasný odkaz

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin odoláva výzvam svojho amerického náprotivka Baracka Obamu, aby Rusko prepustilo väznenú ukrajinskú pilotku Nadiju Savčenkovú, ktorú súdia ohľadom smrti dvoch ruských novinárov.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to dnes Putinov hovorca Dmitrij Peskov, ktorého cituje agentúra AP. Savčenkovú zadržali v júni 2014, keď bojovala s ukrajinskou dobrovoľníckou brigádou proti proruským povstalcom na východe Ukrajiny. Podľa Moskvy slúžila ako vyhľadávačka cieľov a poskytla svojim spolubojovníkom súradnice pre mínometný útok, pri ktorom zahynuli dvaja ruskí novinári a niekoľko civilistov.


Nemenovaný vysokopostavený činiteľ Obamovej administratívy uviedol, že šéf Bieleho domu vyzval na Savčenkovej prepustenie tento týždeň v telefonickom rozhovore s Putinom. Podľa Peskovových slov Putin povedal Obamovi, že "zasahovanie do (činnosti) našich súdov nie je povolené a ani možné". Verdikt sa očakáva v pondelok.


Ukrajinka svoju vinu odmieta a tvrdí, že do Ruska bola zavlečená násilím. Ruská prokuratúra však považuje jej vinu za dokázanú a žiada pre ňu 23 rokov väzenia. Kyjevská vláda ako aj Západ označujú Savčenkovej kauzu za politicky motivovanú a žiadajú, aby ju Rusko vydalo na Ukrajinu.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies