Putin má najväčšie šance uspieť v najbližších prezidentských voľbách

NETKY.SK • 2 Máj 2017, 10:49 • 2 min
Putin má najväčšie šance uspieť v najbližších prezidentských voľbách

MOSKVA – Podľa prieskumov by Putina volil každý druhý Rus v krajine, na druhej strane jeho najväčší kritik a opozičný líder Alexej Navaľný by získal iba každý stý hlas.

slovakia

left justify in out

Jedno percento by vo voľbách by získal minister obrany Sergej Šojgu. Tri percentá by získal Putinov protivník vodca komunistov Gennadija Zjuganova a líder nacionalistickej strany Vladimira Žirinovského. Rusi nevidia v žiadnom z doterajších ruských politikov skutočného Putinovho súpera, ktorého sú pripravení znovu zvoliť do čela štátu. Skoro polovica si však nie je istá, či k voľbám vôbec pôjde, poznamenal denník.

 

Podľa prieskumu až 64 percent Rusov by si želalo, aby Putin ostal vo svojej funkcii hlavy štátu aj naďalej, iba 22 percent by si prialo zmenu, no na druhej strane si uvedomujú že na politickej scéne chýba možná alternatíva k Putinovi, nemá žiadneho silného konkurenta.

 

Podľa tajomníka opozičných komunistov Sergeja Obuchova ruská politika iba navonok pôsobí ako stabilná, no v najbližšom čase môžu očakávať jej radikalizáciu. "Situácia sa prudko mení, a tak nadchádzajúci rok musíme využiť, aby sme pred voľbami spoločnosti ponúkli reálnu alternatívu k existujúcemu režimu," vyhlásil podpredseda malej liberálnej strany Jabloko Nikolaj Rybakov.

 

Ruské prezidentské voľby sú naplánované na marec 2018. Terajší prezident Vladimír Putin zatiaľ oficiálne neohlásil svoju kandidatúru. Zámery Kremľa sú však jednoznačné získať 70% hlasov pri 70% účasti, čo je 49 percentná úspešnosť. Navaľneho cieľom je konkurovať Putinovi, no je viac než pravdepodobné, že sa nebude môcť zapojiť do volebného boja nakoľko čelí zatiaľ neprávoplatnému odsúdeniu.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies