Putin ani Obama sa nezúčastnia na pohrebe kubánskeho vodcu Fidela Castra

NETKY.SK • 29 November 2016, 07:00 • 2 min
Putin ani Obama sa nezúčastnia na pohrebe kubánskeho vodcu Fidela Castra

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin sa nezúčastní na pohrebe kubánskeho vodcu Fidela Castra. Oznámil to dnes kremeľský hovorca Dmitrij Peskov, ktorý novinárom vysvetlil, že prvý muž Ruskej federácie bude v danom čase veľmi zaneprázdnený prípravou prejavu o stave štátu v parlamente.

slovakia

left justify in out

Ruskú štátnu delegáciu na Castrovom pohrebe povedie Viačeslav Volodin, Putinov blízky spojenec a predseda Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu, uviedol Peskov, ktorého cituje agentúra TASS. Dodal, že Volodin odcestuje na Kubu "ešte dnes v noci".

 

Členmi ruskej delegácie budú i vicepremiér Dmitrij Rogozin, ktorý je predsedom rusko-kubánskeho medzivládneho výboru, a predstavitelia rezortu zahraničných vecí či parlamentných frakcií.

 

"Delegácia bude skôr parlamentná. Vladimir Putin má nabitý program, pripravuje sa na prejav o stave štátu, čo je jedna z hlavných prezidentských povinností zakotvených v legislatíve. Rusko bude reprezentované na vysokej, avšak nie na najvyššej úrovni," dodal hovorca na margo zloženia štátnej delegácie.

 

Castro zomrel v piatok vo veku 90 rokov. Jeho ostatky boli v súlade s jeho želaním v sobotu spopolnené. Urna je vystavená na havanskom Námestí revolúcie, kde bývalému vodcovi vzdávajú česť tisícky obyvateľov. Na Kube trvá deväťdňový štátny smútok, ktorý sa skončí v nedeľu uložením urny do hrobky.

 

Pohreb sa uskutoční na cintoríne v druhom najväčšom meste krajiny Santiago de Cuba, ktoré je kolískou kubánskej revolúcie. V stredu sa urna vydá na štvordňovú procesiu z Havany do Santiaga.

 

Barack Obama, Joe Biden ani Justin Trudeau na Castrov pohreb nepocestujú

 

Prezident USA Barack Obama ani viceprezident Joe Biden sa nezúčastnia na nedeľňajšom pohrebe dlhoročného kubánskeho vodcu Fidela Castra. Informoval o tom dnes vo Washingtone hovorca Bieleho domu Josh Earnest, ktorý však neprezradil, kto povedie delegáciu Spojených štátov na smútočnom obrade v Santiagu de Cuba.

 

Aj kanadský premiér Justin Trudeau, ktorého dobre mienené slová kondolencie v súvislosti s Castrovým úmrtím spôsobili v krajine javorového listu rozruch, predtým oznámil, že na pohreb nepocestuje.

 

Informácie priniesol rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF a tlačová agentúra DPA.

 

Fidel Castro, s ktorým sa Obama nestretol ani pri marcovej návšteve na Kube, zomrel v piatok vo veku 90 rokov. Jeho ostatky boli v súlade s jeho želaním v sobotu spopolnené. Urna je vystavená na havanskom Námestí revolúcie, kde bývalému vodcovi vzdávajú česť tisícky obyvateľov. Na Kube trvá deväťdňový štátny smútok, ktorý sa skončí v nedeľu uložením urny do hrobky.

 

Pohreb sa uskutoční na cintoríne v druhom najväčšom meste krajiny Santiago de Cuba, ktoré je kolískou kubánskej revolúcie. Ešte v stredu sa urna vydá na štvordňovú procesiu z Havany do Santiaga.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies