Psy sa svojich majiteľov v núdzi snažia zachrániť, ukázal test

NETKY.SK • 11 Jún 2020, 23:33 • 2 min
Psy sa svojich majiteľov v núdzi snažia zachrániť, ukázal test

Neobvyklý experiment sa rozhodli vykonať dvaja psychológovia Joshua Van Bourg a Clive Wynne z Arizonskej štátnej univerzity.

slovakia

left justify in out

Špeciálne vycvičené psy dokážu človeku zachrániť život, ako sú na tom ale vo vzťahu k svojmu pánovi tí, ktorí žiadnym takýmto výcvikom neprešli? Experiment naznačil, že pes urobí všetko pre to, aby svojho pána zachránil. Bohužiaľ však väčšinou nevie, čo presne má urobiť.

 

Legendy o psoch, ako napríklad Lassie, ktorí zachraňujú ľudské životy, medzi ľuďmi kolujú od nepamäti a ľudia od nich takéto správanie často čakajú. Ak vynecháme však špeciálne vycvičené psy, ako sú na tom naši štvornohí priatelia, ktorí týmto výcvikom neprešli?

 

Prečo to robia?

Iba pozorovať prípady, keď pes niekoho zachráni, človeku príliš nepovie. "Tá ťažšia výzva je zistiť, prečo to robia," uviedol Joshua Van Bourg pre server Science Daily. Spolu s Clivom Wynn, profesorom psychológie a riaditeľom kynologického vedeckého laboratória na Arizonskej univerzite pripravili experiment, ktorého sa zúčastnilo 60 psov a ich majiteľov. Podmienkou bolo, aby psy nepodstúpili žiaden záchranársky alebo asistenčný tréning.

 

 

Test prebiehal nasledovne

V rámci experimentu boli majitelia psov zavretí do veľkej škatule opatrenej dvierkami, ktoré sa dali jednoducho otvoriť. Úlohou majiteľov bolo volať o pomoc a verbálne vykazovať známky úzkosti a strachu.

 

Nemohli však psom dávať povely alebo ich volať menom. Cieľom totiž nebolo zistiť, či psy dokážu vypočuť, ale ako sa rozhodnú podľa svojej vlastnej vôle.

 

Vedci následne pozorovali, ako sa psy budú správať. Aby svojich majiteľov "zachránili", stačilo otvoriť jednoduché dvierka.

 

"Svojho majiteľa zachránilo 20 zvierat, čo neznie príliš skvele, ale je to naozaj pôsobivé, keď sa na experiment pozrieme bližšie," uviedol Van Bourg.

 

img

 

Kontrolný test s maškrtami odhalil, že chyba je inde
Výsledok tohto testu totiž závisí na dvoch veciach, nie len na jednej. Prvá je túžba a vôľa zvieraťa pomôcť, druhou je potom schopnosť zvieraťa zistiť, aká pomoc je potrebná.

 

Aby to zistili, vykonali vedci ešte kontrolný test. Do škatule umiestnili pred psom maškrtu. Dvierka dokázalo otvoriť 19 zo 60 psov, teda zhruba rovnaký počet ako v predchádzajúcom prípade. Väčšinou išlo o psov, ktorí dokázali prekážku prekonať aj kvôli záchrane človeka.

 

"Fakt, že dve tretiny neotvorili dvierka kvôli jedlu, je silným indikátorom, že záchrana vyžaduje viac ako len motiváciu," povedal Van Bourg.

 

"Ak sa pozriete len na oných devätnásť psov, ktorí nám ukázali, že si otvoria dvierka kvôli jedlu, tak 84 percent z nich otvorilo dvierka, aby zachránilo svojich majiteľov. Takže vás chce zachrániť, ale musí vedieť ako," dodal vedec.

 

V poslednom teste potom v krabici opäť sedel majiteľ a iba nahlas a v pokoji čítal knihu. Dvierka v tomto prípade otvorilo 16 psov. To by mohlo naznačovať, že psy proste len chcú byť so svojím pánom.

 

Pri testovaní vedci merali aj hladinu stresu, ktorú psy mali vykazovať. Sústredili sa na ich prejavy, ktoré vystresovaný pes máva - štekanie, vytie alebo zavíjanie.

 

Na každý experiment mal pes niekoľko pokusov, meranie stresu u nich potom ukázalo, že aj pri všetkých pokusoch u zachraňovacieho testu psi vyli a štekali úplne rovnako. Pri opakovaní experimentu s čítaním psy pri ďalších pokusoch prejavovali stresu menej.

 

img

 

Psom na nás záleží
"Fascinujúce na tejto štúdii je, že ukazuje, ako veľmi na nás psom záleží. Aj bez patričného výcviku sa väčšina psov pokúsi zachrániť majiteľa. A keď zlyhajú, môžeme vidieť, ako sú z toho rozčúlení," povedal Van Bourg.

 

"Výsledky kontrolných testov potom naznačujú, že psy, ktorí zlyhajú pri zachraňovaní svojho majiteľa, nevedia, čo majú robiť. Nie je to preto, že by sa o pána nestarali," uviedol Clive Wynne.

 

V budúcom pokuse sa chcú výskumníci viac zamerať na to, či psy zachraňujú pána preto, že mu hrozí nebezpečenstvo, alebo preto, že chcú byť v jeho blízkosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies