Prvý slovenský eurokomisár J. Figeľ vydal knižne svoje skúsenosti

NETKY.SK • 1 Júl 2011, 09:08 • 2 min
Prvý slovenský eurokomisár J. Figeľ vydal knižne svoje skúsenosti

Prvý slovenský eurokomisár J. Figeľ vydal knižne svoje skúsenosti

slovakia

left justify in out

img

Poznatky a skúsenosti z päť a polročného pôsobenia prvého slovenského eurokomisára zhrnul Ján Figeľ do publikácie V centre spoločnej Európy. Dnes ju slávnostne prezentovali v historickej budove Národnej rady SR v Bratislave.
      "Bol som priamo v kuchyni, v centre diania, pretože na dohode komisie záleží, čo predloží na schválenie pre krajiny Európskej únie," povedal pred novinármi bývalý eurokomisár.
      Podľa neho je dobre, že Slovensko patrí do spoločnej Európy, že je v jej strede nielen podľa mapy, ale kultúrne, mentálne a politicky. Sme v spoločenstve, ktoré vzniklo na hodnotách, ako sú sloboda, solidarita, spravodlivosť, právny štát, dôstojnosť. "To nie je samozrejmosť, to si vyžiadalo určité dozrievanie a o sedemročnom pôsobení Slovenska v Európskej únii (EÚ) naši predchodcovia ani nesnívali," pripomenul Figeľ.
      Kniha je členená na osem kapitol, ktoré začal písať na minuloročnej dovolenke v Chorvátsku. Spomína nielen svoj nástup do Európskej komisie a prácu v nej, ale venuje sa aj našej krajine v EÚ a dôležitosti Európy v globálnom svete, aby v silnom spoločenstve ľahšie prekonávala krízy a iné nepríjemnosti. Samostatné časti majú oblasti, ktorým sa ako komisár programovo venoval – vzdelávanie, mládež, šport. Hodnotí slovenskú vedomostnú spoločnosť z pohľadu univerzít, 20 rokov programu Erasmus alebo európsky model športu. Dôležitou oblasťou je aj spoločenstvo krajín a dialóg kultúr. Čitateľ sa dozvie o spustení Európskeho roku medzikultúrneho dialógu, o náboženstvách či o nových výzvach a perspektívach Európy ako spoločenstva kultúr.
      "Naša snaha v EÚ bola, aby na Slovensku platili európske pravidlá a pritom zostala slovenská kultúra a identita," pripomenul politik.
      Kniha na takmer 300 stranách obsahuje aj bohatú fotodokumentáciu rôznych osobností, ale napríklad aj jeho stretnutia s čínskou mládežou.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies