Protesty v Budapešti: Demonštranti zablokovali križovatku pri Astorii

NETKY.SK • 21 August 2013, 06:24 • 2 min
Protesty v Budapešti: Demonštranti zablokovali križovatku pri Astorii

BUDAPEŠŤ - Niekoľko stoviek sympatizantov občianskeho hnutia Vlasť nie je na predaj obsadilo dnes podvečer v Budapešti križovatku pri hoteli Astoria. Protestujúci, ktorí sa posadili na vozovku a zablokovali premávku, opätovne vyjadrili nepokojnosť s riešením zlej situácie tých, ktorí si zobrali devízové úvery a ktorých splátky oslabením forintu neúmerne vzrástli.

slovakia

left justify in out

Zhruba 500 priaznivcov a členov hnutia sa zhromaždilo v Budapešti aj v pondelok. Oznámili, že pripravia svoj návrh na riešenie situácie dlžníkov a dnes ho odovzdajú prezidentskej kancelárii.  Ich cieľom je znížiť splátky uvedených úverov a okamžite zastaviť vysťahovávanie dlžníkov. Organizátori demonštrácie na internetovej stránke hnutia uviedli, že sa dnes nedostali k prezidentovi Jánosovi Áderovi, preto avizovali, že pokračujú v blokovaní dopravy na budapeštianskej križovatke.

Predseda hnutia Árpád Kásler zdôraznil, že chcú viesť dialóg s vládou, pretože kabinet doteraz viedol dialóg s falošnými občianskymi organizáciami, ktoré reprezentovali záujmy bánk. Ak nedôjde k pokroku, zorganizuje hnutie demonštrácie aj na dopravných tepnách iných maďarských miest, dodal Kásler.

Podľa agentúry MTI bol Budapeštiansky dopravný podnik (BKK) kvôli tejto neohlásenej demonštrácii nútený upraviť trasy viacerých autobusových liniek a zrušiť niektoré električkové spoje. V Budapešti sa bude o 21.00 h konať tradičný ohňostroj pri príležitosti dnešného štátneho sviatku sv. Štefana a maďarskej ústavy. Kvôli ohňostroju a ďalším sprievodným akciám je v centre hlavného mesta množstvo dopravných obmedzení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies