Proces v kauze prípravy a objednávky štyroch vrážd odročili na koniec júna

NETKY.SK • 25 Apríl 2012, 12:01 • 2 min
Proces v kauze prípravy a objednávky štyroch vrážd odročili na koniec júna

Proces v kauze prípravy a objednávky štyroch vrážd odročili na koniec júna

slovakia

left justify in out

img

Senát Okresného súdu Bratislava I dnes odročil proces v kauze údajnej prípravy a objednania štyroch vrážd - bývalého príslušníka SIS Michala Hrbáčka, podnikateľa Branislava Prieložného, bývalého siskára Michala Lieskovského a advokátky Gabriely Matúškovej, v ktorej je obžalovaný podnikateľ Tobiáš L., na koniec júna.

"Okresný súd Bratislava I odročil pojednávanie na 27. júna, na ktoré budú predvolaní dvaja dnes ospravedlnení svedkovia a ďalší dvaja navrhnutí svedkovia. Na dnešnom pojednávaní boli vypočutí štyria svedkovia," povedal TASR hovorca Krajského súdu v Bratislave (KS) Pavol Adamčiak.

Proces dnes pokračoval po viacerých odročených termínoch. Tento nižší súd musel proces koncom februára odročiť z dôvodu opätovného ospravedlnenia sa obžalovaného. Podobne musel senát Okresného súdu Bratislava I odročiť v tejto veci proces aj 1. decembra minulého roku - rovnako z dôvodu práceneschopnosti a písomného ospravedlnenia sa obžalovaného.

Aj predtým predchádzajúci minuloročný termín naplánovaný na 6. októbra bol zrušený, avšak vtedy z dôvodu práceneschopnosti člena senátu. Súd na posledné pojednávanie v druhej polovici júna predvolal piatich svedkov, medzi nimi sudcov a osoby, ktoré boli zainteresované v konkurznom prípade obžalovaného v kauze rašelina. Podľa jedného zo svedkov obžalovaný používal verbálne útoky, správal sa agresívnejšie aj voči sudcom a zapisovateľkám. Neustále sa pýtal na stav konkurzného konania, ale jemu osobne sa nevyhrážal.

Predtým sa v tejto kauze pojednávalo začiatkom mája, keď vypovedal aj bývalý príslušník SIS. Hrbáček sa domnieva, že motívom obžalovaného bolo vystrašiť jeho, Matúškovú, Lieskovského a Prieložného, aby ochránil rašelinisko, o ktorom si myslel, že mu patrí. Hrbáček priznal, že z Tobiáša L. mal strach a používa aj automobily so zvýšenou ochranou. O príprave svojej likvidácie sa dozvedel od policajtov. O chystanej vražde svojej osoby sa od policajtov dozvedel aj Branislav Prieložný. Policajti potom nafingovali jeho zavraždenie a rovnako aj zavraždenie Matúškovej.

Proces v kauze objednávky štyroch vrážd pokračoval 5. mája po dlhšej prestávke od marca. Súd už raz otvorený proces začal prerokovávať nanovo, vo veci pojednával už tretí sudca. V marci súd vypočul Matúškovú. Dôvodov na dlhšiu prestávku v hlavnom pojednávaní s Tobiášom L. bolo viacero. Ešte pred dvoma rokmi to bola najskôr dlhodobá práceneschopnosť zákonnej sudkyne a proces odročili na neurčito. Následne bola sudkyňa preložená na civilný úsek a vec bola pridelená novému zákonnému sudcovi. Voči nemu dal však obžalovaný námietku zaujatosti a sudca sa z veci vylúčil. Potom bola vec pridelená ďalšiemu sudcovi, ktorý musel naštudovať rozsiahly spisový materiál. Pojednávania okrem toho komplikovali aj zdravotné problémy Tobiáša L.

Tobiáš L. je presvedčený, že ide o politickú kauzu. "Za týmto všetkým je rašelina," povedal už viac ráz pred súdom. Podľa obžaloby si mal najať Antona K., aby zavraždil štyroch ľudí. Za každého mal dostať 10.000 dolárov. Anton K. vystupoval ako svedok aj v kauze vývozu ukradnutých áut do zahraničia, ktorý organizoval údajný zločinecký boss Volodymyr Y., a v kauze dvoch vrážd, ktoré mal spáchať tento ukrajinský gang.

Na Okresnom súde v Poprade sa 12. septembra 2011 po dvoch rokoch opäť začalo súdne pojednávanie s Tobiášom L., ktorý je obvinený z podvodu v štádiu pokusu a falšovania úradného dokladu. Podľa prokuratúry mal sfalšovať rozhodnutie Špecializovaného súdu o odblokovaní účtu Mariána Jánošíka vedeného v Československej obchodnej banke, ktorý je odsúdený na doživotie v kauze Devín banka.

Následne mal Tobiáš L. sfalšovať aj plnú moc od Jánošíka, na základe ktorej mali byť finančné prostriedky vo výške takmer 62.000 eur prevedené zo spomínaného účtu na účet jednej zo spoločností obvineného. K prevodu napokon nedošlo. Tobiáš L. tvrdil, že je nevinný a pridržiava sa svojej výpovede zo 17. júna 2006. "Nemám viac čo dodať, ja som to nerobil, chcel som pomôcť Jánošíkovi, radil som mu," povedal vtedy obvinený.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies