Ako si vychutnať leto a krásy Slovenska zo sedla bicykla

NETKY.SK • 29 Máj 2023, 14:00 • 2 min
Ako si vychutnať leto a krásy Slovenska zo sedla bicykla

Slovensko je ideálna krajina na to, aby sme ju spoznávali na dvojkolesovom tátošovi – bicykli. Takýmto zdravým a „eko“ spôsobom môžeme vychutnávať všetky čarovné scenérie, ktoré ponúka – romantické doliny, divoké horské hrebene, rozľahlé roviny juhu, historické mestá, povodia riek, ponúkajúc výhľady na hrady, kaštiele či nádherné slovenské hory.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ak sa toto leto rozhodnete vysadnúť – či už sami, dobrodružne, alebo s celou rodinkou a pozvoľnejším tempom - na svoj bicykel, môžete si vybrať jednu z 1 763 trás rôznych úrovní, ktoré Slovensko ponúka, tvoriacich spolu takmer 20 000 kilometrov.

 

img

Kráľova hoľa

 

Či už to vezmete ako športovú a osobnú výzvu, na ktorej chcete prekonávať rôzne prekážky, vrátane seba a svojich limitov, alebo sa nikam neponáhľate a nejdete preceňovať svoju kondičku, tak či tak bude na konci vášho cyklovýletu a dovolenky skvelý pocit z toho, že ste videli kus Slovenska, urobili niečo pre svoje telo, myseľ aj životné prostredie. Stačí si len vybrať niektorú z naj cyklotrás na Slovensku:

 

Bratislava-Štúrovo – krajinou popri Dunaji

168 km – ľahká trasa

Skvelý výlet pozdĺž dunajskej hrádze pre tých, ktorí preferujú asfalt a rovinu. Môžete obdivovať okolité lužné lesy, zastaviť sa v Galérii Danubiana v Čunove, spoznať históriu Komárna, objaviť zvyšky rímskych hradieb pri obci Iža a prejsť sa v Štúrove po moste Márie Valérie. Výhodou je takmer žiadne prevýšenie, nevýhodou nepríjemný protivietor v prípade nepriaznivého počasia.

 

Bicyklom po Tokaji – romantika vo viniciach

22,5 km – ľahká trasa

Komu by sa už nepáčila myšlienka krúžiť pomedzi nekonečne sa vlniace vinice? Kraj preslávený skvelým vínom je tiež plný kultúrnych pamiatok, prírodných rezervácií, archeologických lokalít a samozrejme, vínnych pivníc (najmä v okolí obcí Malá a Veľká Tŕňa). Zastavíte sa v niektorej? Najdlhšia trasa Tokaja vedie z Čerhova do Viničiek, no môžete si vybrať aj kratšie verzie. Tokaj ponúka výhľad na Zemplínske vrchy, pôsobivé tufové pahorky, románsko-gotický kostolík v Bare a ďalšie krásy.

 

Kráľova hoľa – niečo pre náročných

14 km – ťažká trasa

Najvyšší kopec, ktorý sa u nás dá zdolať na bicykli, je práve Kráľova hoľa (1 946 m). Je to naozaj nezabudnuteľný zážitok, no pripravte sa na ťažké výšľapy a divoké zjazdy. Ak sa k tomu pridá vietor, je to výlet naozaj len pre „fajnšmekrov“. Odmenou vám bude zastávka na čarovnom Prednom Sedle a na konci nádherný výhľad na Spiš, Liptov, Vysoké Tatry. Cestou späť sa môžete zastaviť v Telgárte a pokochať dvomi majestátnymi viaduktmi.

 

img

 

Bratislava-Košariská - Hrebeňom Malých Karpát  

93 km – stredná trasa

Obľúbená cyklomagistrála pomenovaná po generálovi Štefánikovi symbolicky spája hlavné mesto s jeho rodiskom. Prevedie vás naprieč celými Malými Karpatmi. Počas pestrých 100 km môžete navštíviť Hrad Červený Kameň, Smolenický zámok, jaskyňu Driny, či vystúpiť si na Bradlo. Plusom je určite atraktívnosť krajiny s mnohými zaujímavosťami a krásnou scenériou, nevýhodou je požiadavka naozaj dobrej kondície.

 

Vážska magistrála – Hlohovec-Strečno

150 km - ľahká trasa

Táto trasa vedie až štyrmi krajmi – Nitrianskym, Trnavským, Trenčianskym a Žilinským a spoznáte tak dokonale krajinu pozdĺž majestátneho Váhu. Zastavte sa v malebných Piešťanoch a na Sĺňave, navštívte Bytčiansky či Budatínsky zámok, obdivujte ruinu hradu Strečno, nasávajte rôznorodé krásy Slovenska.

 

img

Liptovská Mara

 

Liptovská Mara – okolo slovenského mora

70 km – stredná trasa

Táto pomerne rovinatá cesta ponúka krásne výhľady na Nízke a Západné Tatry. Naplánujte si návštevu skanzenu Havránok, alebo inej rázovitej liptovskej dedinky. Samozrejme, nevynechajte kúpanie v našom mori! Výhodou sú nádherné scenérie a množstvo atrakcií po ceste (Bešeňová, Lúčky, Svätý Kríž), nevýhodou je, že časť trasy vedie po pomerne frekventovanej ceste.

 

Hnilecká magistrála – prechádzka rajom

70 km – stredná trasa

Na záver tip na jednu z najkrajších cyklotrás u nás, ktorá vedie cez malebnú Hnileckú dolinu. Cestou môžete obdivovať tradičné slovenské drevenice v Mlynkách či Švedlári, nádherné údolie rieky Hnilec, krásy Slovenského raja, vodnú nádrž Palcmanská Maša. Zastavte sa na priehrade Ružín a doprajte si plavbu člnom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona