Primátor Raši predloží návrh, ktorý zmení parkovací systém v Košiciach

NETKY.SK • 9 September 2016, 13:50 • 2 min
Primátor Raši predloží návrh, ktorý zmení parkovací systém v Košiciach

KOŠICE – Primátor mesta Košice Richard Raši predloží na pondelkovom zasadnutí košického mestského zastupiteľstva návrh na uznesenie, ktorý ho v prípade dostatočnej poslaneckej podpory splnomocní zlepšiť parkovací systém podľa pripomienok a návrhov Košičanov a založiť spoločný podnik mesta a parkovacej spoločnosti. Dnes o tom formou tlačovej správy informovala hovorkyňa Košíc Linda Šnajdárová.

slovakia

left justify in out

Podľa tlačovej správy návrh na uznesenie totiž obsahuje zmeny vychádzajúce z požiadaviek obyvateľov nášho mesta, ktoré budú podkladom pre zmenu všeobecne záväzného nariadenia č. 157 o dočasnom parkovaní motorových vozidiel na vymedzenom území mesta Košice (VZN), ktoré rozšírilo platené rezidentské parkovanie v širšom centra mesta na desať zón.


„Sme pripravení okrem predložených pripomienok Košičanov zapracovať do návrhu zmeny VZN o parkovaní aj ďalšie pripomienky, ktoré nám budú Košičania ďalej posielať. Ďakujem všetkým, ktorí konštruktívne a vecne parkovací systém pripomienkovali. Ďakujem vopred aj tým, ktorí tak mienia urobiť. Vážime si a pracujeme s každým dobre mieneným názorom a návrhom, ktorý môže parkovací systém zlepšiť v prospech čo najväčšieho počtu Košičanov,“ povedal primátor Raši.


Z návrhu uznesenia vyplýva, že sa týka informatívnej správy Stav implementovania nového systému parkovania v rezidentských lokalitách. Podľa návrhu uznesenia mestské zastupiteľstvo žiada primátora pripraviť návrh zmeny všeobecne záväzného nariadenia mesta č. 157 o dočasnom parkovaní motorových vozidiel na vymedzenom území mesta Košice za účelom jeho prerokovania v mestskom zastupiteľstve so zapracovaním pripomienok od poslancov mestského zastupiteľstva a obyvateľov mesta Košice vo vzťahu k regulácii parkovania v rezidentských lokalitách č. 1 až 10 po ich analýze odbornými útvarmi mesta.


Analýze má byť podrobená požiadavka na zníženie ceny za ročnú rezidentskú parkovaciu kartu (pre fyzické osoby aj pre právnické osoby), predĺženie platnosti rezidentských parkovacích kariet vydaných občanom do 15. septembra 2016; platnosť týchto parkovacích kariet bude predĺžená do 31. decembra 2017, rozšírenie platnosti rezidentských parkovacích kariet na susediace rezidentské lokality, cenové zvýhodnenie rezidentskej parkovacej karty pre dôchodcov používajúcich motorové vozidlo, rozšírenie možnosti získania rezidentskej parkovacej karty na byt pre obyvateľov mesta, ktorí vlastnia byt v rezidentskej lokalite, avšak trvalý pobyt majú v Košiciach mimo rezidentských lokalít (napr. nájomcov bytu alebo osoby s prechodným pobytom), zníženie ceny za parkovanie návštevníkov (nerezidentov) v rezidentských lokalitách a rozšírenie parkovacích miest pre návštevníkov, zníženie minimálneho časového limitu parkovania, riešenie parkovacích miest pri sociálnych, zdravotníckych a vzdelávacích inštitúciách, zohľadnenie ďalších pripomienok od obyvateľov mesta Košice.

 

Ide o pripomienky, ktorých dostalo mesto e-mailom 86, ale aj o niektoré požiadavky občianskych iniciatív Nezaplatím EEI ani cent a Košice: Nechcem platiť EEI za parkovanie pred blokom.
Pri posudzovaní všetkých návrhov je potrebné mať prioritne na zreteli zabezpečenie parkovania pre všetkých rezidentov s trvalým pobytom v rezidentských lokalitách č. 1 až 10 v blízkosti ich bydliska.


V druhom bode zastupiteľstvo žiada primátora pripraviť návrh založenia obchodnej spoločnosti (spoločného podniku), na zabezpečenie parkovania na území mesta Košice, ktorého zakladateľmi bude Mesto Košice a parkovacia spoločnosť.


Mestský poslanec Miroslav Špak už 5. septembra informoval, že v danej situácii za optimálne riešenie považuje založenie spoločného podniku mesta a firmy EEI na realizáciu regulovaného parkovania v Košiciach a na pondelkové mestské zastupiteľstvo predloží návrh na uznesenie, ktorým zastupiteľstvo vyzve primátora Rašiho, aby začal bezodkladne konať vo veci vytvorenia spoločného podniku. Zároveň vyzval ostatných mestských poslancov, aby sa v záujme upokojenia situácie pripojili k jeho návrhu.


Mesto Košice pred rokom prijalo všeobecne záväzné nariadenie o regulácii plateného parkovania v širšom centre mesta a súkromnej spoločnosti EEI zverilo prípravu koncepcie, jej realizáciu a prevádzku parkovísk. Až tohto roku však júnové zastupiteľstve schválilo zmluvu o prenájme častí ulíc na zriadenie parkovísk. Samotné VZN vstúpilo do platnosti v júli tohto roku. Proti nemu sa zdvihla vlna občianskych protestov, objavili sa aj prípady poškodzovania značiek, automatov na úhradu za parkovanie, aj útoky na pracovníkov označujúcich parkoviská.

 

Protesty organizujú občianske iniciatívy Nezaplatím EEI ani cent – občianska neposlušnosť a Košice: Nechcem platiť EEI za parkovanie pred blokom. Súčasne sa rozbehla aj petičná akcia, žiadajúca úpravu inkriminovaného nariadenia. Zástupcovia občianskych iniciatív požadujú, aby sa zastavila realizácia koncepcie z dielne EEI v súčasnej podobe v širšom centre mesta a aby vznikol mestský podnik, ktorý by vyberal poplatky za parkovanie. Petičiari žiadajú okrem iného zmenu celého VZN a zníženie poplatku za rezidentskú kartu z 35 na päť eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies