Prieskum v Česku: Ľuďom prekáža u politikov trestná činnosť, lož a vulgarizmy

NETKY.SK • 14 Apríl 2015, 07:37 • 2 min
Prieskum v Česku: Ľuďom prekáža u politikov trestná činnosť, lož a vulgarizmy

PRAHA - Česká verejnosť je voči politikom dlhodobo prísna a väčšina ľudí zastáva názor, že dôvodom na odchod z funkcie by mala byť akákoľvek trestná činnosť, obvinenie z nej, ale tiež úmyselná lož alebo vulgárny prejav. Ľudia tolerujú neveru či priestupky (napríklad rýchlu jazdu). Tieto závery vyplývajú z prieskumu agentúry CVVM, na ktorú sa v pondelok odvolal český spravodajský portál Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Politik by mal podľa verejnosti odstúpiť nielen po dokázaní trestnej činnosti súvisiacej s výkonom jeho funkcie (97 percent), ale aj v situácii, keď je z takejto trestnej činnosti iba obvinený (95 percent). Je viditeľné, že česká verejnosť pri politikoch veľmi nerozlišuje štatút obvineného a odsúdeného a riadi sa prezumpciou viny.

 

Občania prísne pozerajú aj na neoprávnené používanie akademického titulu, čo je dôvodom na odstúpenie z funkcie až pre 91 percent opýtaných. O trochu zhovievavejší sú ľudia voči politikom, ktorí sú verejne spájaní s trestnou činnosťou - odísť by mali podľa 89 percent respondentov.

 

Dôvodom na odchod z politiky by mala byť takisto úmyselná lož, nevyjasnené majetkové pomery, zavinenie závažnej dopravnej nehody alebo výtržnosť pod vplyvom alkoholu. Nadpolovičná väčšina ľudí v Českej republike nemá pochopenie ani pre politikov, ktorí sú odsúdení za ohováranie, prípadne sa správajú nevhodne a používajú vulgárne slová.

 

Zoznam prípadov, ktoré podľa verejnosti nie sú dôvodom na odchod z funkcie, je nepomerne kratší, napísal portál Novinky.cz. Ľuďom neprekáža priestupkové konanie, trestná činnosť páchaná príbuzným politika ani nevera.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies