Príčinou pádu vrtuľníka Mi-17 boli nepriaznivé poveternostné podmienky

NETKY.SK • 21 December 2015, 18:02 • 2 min
Príčinou pádu vrtuľníka Mi-17 boli nepriaznivé poveternostné podmienky

BRATISLAVA - Hlavnou príčinou havárie vojenského vrtuľníka Mi-17, ktorá si 28. júla na východnom Slovensku vyžiadala život pilota, bol vznik vírového prstenca na zadnom vyrovnávacom rotore vrtuľníka. Vyplýva to zo záverov vyšetrovania expertnej skupiny.

slovakia

left justify in out

Hovorca Ozbrojených síl (OS) SR Štefan Zemanovič pre TASR uviedol, že vírový prstenec zapríčinil stratu aerodynamickej účinnosti zadného rotora. To viedlo k pádu stroja. Vírový prstenec bol podľa záverov vyšetrovania spôsobený ťažko predvídateľným silným prízemným vetrom sprava.

 

Minister obrany Martin Glváč ešte v auguste konštatoval, že technická analýza všetkých záznamových zariadení a fungovania prístrojov na palube havarovaného vojenského vrtuľníka preukázala, že jeho pád nespôsobila technická chyba.

 

K tragickej nehode vrtuľníka Mi-17 došlo 28. júla pri obci Hradisko v okrese Prešov. Vrtuľník vzlietol o 13.30 h zo základne v Prešove. Trojčlenná posádka si precvičovala pristátie v teréne, keď s ňou tesne po 14.00 h stratila riadiaca veža spojenie. Pri nehode zahynul druhý pilot kapitán Richard Sépi. Ďalších dvoch členov posádky vrtuľníka previezli s ťažkými zraneniami do nemocnice.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies