Pri nepokojoch zabili najmenej 640 ľudí - vrátane 130 vzbúrených vojakov

NETKY.SK • 24 Február 2011, 08:21 • 2 min
Pri nepokojoch zabili najmenej 640 ľudí - vrátane 130 vzbúrených vojakov

Pri nepokojoch zabili najmenej 640 ľudí - vrátane 130 vzbúrených vojakov

slovakia

left justify in out

img

Najmenej 640 ľudí bolo zabitých v Líbyi počas prebiehajúceho povstania proti režimu Muammara Kaddáfího, vrátane 130 vojakov, ktorých zastrelili za odmietnutie rozkazu strieľať do demonštrantov. Informovala o tom dnes popredná organizácia Medzinárodná federácia pre ľudské práva (IFHR) so sídlom v Paríži.
      Organizácia zhromaždila údaje z viacerých zdrojov, napríklad z nemocníc, vojenských kruhov a zo združení na ochranu ľudských práv.
      Údaje uvádzajú, že najmenej 275 ľudí bolo zabitých v líbyjskom hlavnom meste Tripolis a 230 ľudí v druhom najväčšom meste Benghází.
      "Máme do činenia so zločinmi proti ľudskosti," uviedla pre nemeckú tlačovú agentúru DPA predsedníčka federácie, Tunisanka Souhayr Belhassenová. "Toto treba predložiť Medzinárodnému súdnemu dvoru (MSD)," dodala šéfka federácie, ktorá združuje 164 spolkov na ochranu ľudských práv z celého sveta.      
      Podľa federácie môže byť počet obetí v Tripolise vyšší než 275. Civilné zdroje totiž uviedli, že školu v Sbiaa, 50 kilometrov južne od metropoly, zmenili na dočasnú márnicu a ležia v nej stovky mŕtvych.
      V Benghází podľa údajov zabili 230 ľudí vrátane skupiny vzbúrených vojakov. Tých v blízkom meste al-Bajdá popravili za neuposlúchnutie rozkazu strieľať do demonštrantov - vo vojenských kasárňach našli zhorené telá celkovo 48 vojakov.
      Francúzsky lekár Gerard Buffet (60), ktorý pred pondelňajšou evakuáciou domov pracoval v zdravotníckom stredisku v Benghází, uviedol dnes pre francúzsky denník Le Point, že bol svedkom "krvavých jatiek". Po troch dňoch krviprelievania už nemal morfín ani lieky. Podľa jeho slov vojaci strieľali ľuďom najprv do nôh a brucha. Potom do hrude a hlavy. Nakoniec videl lekár zranenia po mínometných granátoch a protilietadlových strelách, ktoré pálili priamo do davu.
      Dve nemocnice s 1500 posteľami v Benghází boli plné mŕtvych a ranených, uviedol Buffet.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies