Pri cúvaní zrazila lekára, dostala dva roky s podmienkou

NETKY.SK • 5 Jún 2014, 12:30 • 2 min
Pri cúvaní zrazila lekára, dostala dva roky s podmienkou

BANSKÁ BYSTRICA – Trest dva roky odňatia slobody podmienečne a zákaz šoférovania na jeden rok potvrdil dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 52-ročnú magisterku Ruženu Bozovú z obce Čelary v okrese Veľký Krtíš.

slovakia

left justify in out

Bozová v júli minulého roku vo Veľkom Krtíši v rozpore s predpismi cúvala z parkoviska a na priechode pre chodcov narazila do 80-ročného lekára, ktorý i napriek intenzívnej starostlivosti v nemocnici o štyri dni na následky nehody zomrel. Tým spáchala prečin ublíženia na zdraví z nedbanlivosti.


Udalosť sa stala na parkovisku pred veľkokrtíšskou lekárňou Biely lev 30. júla 2013 predpoludním. Bozová bola na ošetrení v ambulancii, ktorá je pri lekárni a pri cúvaní z parkoviska narazila do 80-ročného lekára, idúceho po priechode. Ten si zlomil kŕčok pravej stehennej kosti a pomliaždil ľavé predkolenie, v nemocnici ho hneď operovali. I napriek intenzívnej starostlivosti sa jeho zdravotný stav zhoršoval a 3. augusta náhle došlo k zástave srdca a pacient zomrel. Podľa súdu smrť nastala v príčinnej súvislosti s následkami dopravnej nehody. Bozová tým spáchala prečin usmrtenia z nedbanlivosti, pretože porušila viaceré ustanovenia zákona o cestnej premávke. Cúvala na priechode pre chodcov, kde je to zakázané. Povinnosť vodiča porušila aj tým, že ak nemala prehľad, mala zabezpečiť osobu, ktorá by ju pri cúvaní usmernila. 


Proti rozsudku Okresného súdu vo Veľkom Krtíši sa odvolal prokurátor, požadujúci prísnejší trest zákazu činnosti vzhľadom na následky dopravnej nehody. Bozová sa odvolala tiež, pretože podľa nej je trest neprimerane prísny aj preto, že svoj podiel na nehode mal i zrazený lekár. Odvolací senát označil verdikt prvostupňového súdu za správny a zákonný a prokurátorovi nevyhovel. Nezaoberal sa odvolaním Bozovej, pretože ho podala dva mesiace po termíne. Konštatoval však, že trest mohol byť prísnejší, ale prvostupňový súd zohľadnil jej dlhoročnú vodičskú prax od roku 1980 iba s jedným priestupkom. Bozová bude musieť manželke zrazeného lekára zaplatiť 2 900 eur a Všeobecnej zdravotnej poisťovni viac ako tritisíc eur. 
Rozhodnutie krajského súdu je právoplatné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies