Prítomnosť ruských vojakov vo Venezuele robí vrásky na tvári západnej politike

NETKY.SK • 1 Apríl 2019, 08:52 • 2 min
Prítomnosť ruských vojakov vo Venezuele robí vrásky na tvári západnej politike

TASS - USA sú pobúrené tým, že Rusko vyslalo armádu do Venezuely. Navyše sa vyhrážajú, že podniknú kroky, ale nie sú schopní urobiť nič, aby tejto udalosti čelili. Moskva má vo Venezuele rovnaké postavenie ako v Sýrii a na Kryme.

slovakia

left justify in out

Príchod 100 ruských vojakov do Venezuely spôsobil medzi západnými elitami. Najhlasnejšie zo všetkých prejavoval svoj názor a pobúrenie poradca pre Národnú bezpečnosť prezidenta USA John Bolton. Ten, ktorý chodil asi pred mesiacom s podložkou, v ktorej bolo napísané číslo 5000 – presne taký počet americkej armády ponúkol Donaldovi Trumpovi. Bolton je hlavným podporovateľom režimu zvrhnutia Nikolasa Madura v správe amerického prezidenta.

 

Stratég Bieleho domu nie je spokojný s tým, že Moskva vysiela svoju armádu do tejto latinskoamerickej krajiny a nepostupuj podobným príkldom ako Washington, ktorý zásobuje Venezuelu "humanitárnou pomocou". Pripomínajúc dva bombardéry TU-160 poslané do Caracasu Ruskom v decembri, Trumpov poradca v nich z nejakého dôvodu nevidí humanitárne dodávky, ktoré sú posielané od februára ruskou stranou. 

 

 

Ood vyhlásenia Monroeovej doktríny Spojené štáty považujú Latinskú Ameriku za svoj "zadný dvor". Druhá vojenská prítomnosť Moskvy, tá prvá bola pred 57 rokmi v rámci kubánskej kríze, je nezmysel. 100 ruských vojakov a dva dopravné lietadlá ešte neznamenajú vojenskú základňu, aj keď sa to tk možno javí.

 

Svoj názor na adresu Kremľa vyjadril aj šéf americkej diplomacie Mike Pompeo, ktorý tak isto ako Bolton naráža na vojenskú akciu USA proti Madurovi. V telefonickom rozhovore s ruským ministrom zahraničia Sergejom Lavrovom sa Pompeo vyjadril, "že Spojené štáty sa nebudú len nečinne prizerať, ak Rusko bude naďalej vysielať vojakov do latinskoamerickej krajiny."

 

 Na vytlačenie Ruska z Venezuely zapojili Spojené štáty svojich regionálnych spojencov. Organizácia amerických štátov vrátane USA, Kanady a 33 krajín Latinskej Ameriky podporujúca Guaida, vydala oficiálne vyhlásenie.

 

Reálne odporovať ruskej armáde vo Venezuele, USA a ich spojenci nie sú schopní. Prezident Ruska je chladnokrvný hráč, ktorý kladie dôraz na rýchlu vojenskú akciu a skutočnosť, že Západ nie je pripravený na priamu konfrontáciu. Toto fungovalo nielen počas záchrany sýrskeho vládcu Bašára al-Assada, ale aj počas zjednotenia Krymu s Ruskom.

 

Obavy Spojených štátov spočívajú nielen v tom, že ruská armáda im môže zabrániť v zvrhnutí Madura, ako to bolo napríklad v Sýrii s Assadom. Po dobu 57 rokov Pentagon nezažil vážnu hrozbu na západnej pologuli. Ak Maduro zmení ústavu a otvorí základňu VKS, Spojené štáty budú ľutovať deň, keď Guaida uznali za prezidenta Venezuely.

 

Pre Pentagon bude teraz dôležité rozmyslieť si, či umiestňovanie útočných rakety v Rumunsku, Poľsku a pobaltských štátoch nie je skôr na škodu.

         



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies