Prezident Putin sa zastal homosexuálnych mučeníkov v Čečensku

NETKY.SK • 9 Jún 2017, 14:44 • 2 min
Prezident Putin sa zastal homosexuálnych mučeníkov v Čečensku

MOSKVA – Aféra okolo mučenia a zlého zaobchádzanie gejov v Čečensku znepokojilo aj konzervatívneho ruského prezidenta Vladimira Putina.

slovakia

left justify in out

Na drastické spôsoby, prístup a porušovanie ľudských práv upozornili média. Po týchto informáciách vydal Putin vyhlásenie, v ktorom plne podporil vyšetrovanie údajného mučenia a dokonca vraždy skupiny homosexuálov v Čečensku. Prisľúbil svoju podporu a požiada hlavného prokurátora s ministrom vnútra, aby spolupracovali s ombudsmankou pre ľudské práva Tytyanou Moskalkovou pri vyšetrovaní brutálneho zaobchádzania. 

 

V televíznej relácii sa Putin zhodol s Moskalkovou, že jednoznačne treba vyšetriť tento prípad a zistiť, čo sa deje na severnom Kaukaze s ľuďmi „netradičnej“ orientácie. Nemecká kancelárka Merkelová sa taktiež zapojila do tejto kauzy a apelovala na prezidenta nech využije svoj vplyv pri objasňovaní prípadu. Homosexuálom, ktorým sa podarilo prežiť, ujsť alebo len mali veľa šťastia, pricestovali do Berlína. Tu hľadajú útočisko a nový domov. Miesto, kde budú môcť žiť bez obmedzení, šikany a strachu o holý život.

 

Ešte v apríli, kedy nezávislé noviny "Novaya Gazeta" zverejnili informácie o týraní osôb rovnakej sexuálnej orientácie, sa spustila vlna medzinárodných protestov proti ľudským právam v regióne. Noviny uviedli, že úrady zadržali viac ako 100 homosexuálnych mužov a vyzvali ich rodiny, aby vykonali takzvané vraždy cti. Najmenej dvaja homosexuáli boli zabití príbuznými a tretina zomrela na umučenie. Niektorým sa podarilo utiecť do rôznych častí Ruska a podaktorým aj mimo krajinu.

 

Čečenský vodca Ramzan Kadyrov odmieta všetky obvinenia a akékoľvek týranie. Dokonca poprel výskyt osôb s neštandartnou orientáciou, keďže na Kaukaze žijú ľudia podľa pravidiel, ktoré určuje Alah. Samozrejme vyjadril plnú podporu pri vyšetrovaní týchto ohavných činov. O Kadyrovovi je známe, že bežne porušuje ľudské práva, prevádzkuje čečenskú mafiu a je vyznávačom rôznych neľudských praktík.  

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies