Prezident podpísal vyššie pokuty za nelegálne zamestnávanie a zmenu výmazov štátnych podnikov

NETKY.SK • 2 Október 2013, 10:32 • 2 min
Prezident podpísal vyššie pokuty za nelegálne zamestnávanie a zmenu výmazov štátnych podnikov

BRATISLAVA - Od začiatku novembra tohto roka sa zvýšia pokuty za nelegálne zamestnávanie. Pokuta za nelegálne zamestnávanie dvoch a viacerých osôb súčasne bude najmenej päťtisíc eur.

slovakia

left justify in out

V súčasnosti môže zamestnávateľ bez ohľadu na počet nelegálne zamestnaných ľudí dostať pokutu od 2 000 eur do 200 tisíc eur. Súčasne vzrastie aj dolná a horná hranica poriadkovej pokuty za nesplnenie si zákonných povinností, a to z terajších 65 až 650 eur na 100 až 1 000 eur. Vyplýva to z novely zákona o inšpekcii práce, ktorú podpísal prezident Ivan Gašparovič. 

Ako uvádza rezort práce a sociálnych vecí, v rokoch 2011 a 2012 dostali zamestnávatelia 245 pokút v priemernej celkovej sume 510 tisíc eur. Priemerná výška pokuty tak predstavovala 2 082 eur. "Vzhľadom na zvýšenie pokuty možno predpokladať znižujúci sa počet zistených prípadov takého nelegálneho zamestnávania, a to na 100 v roku 2014, 80 v roku 2015 a 65 v roku 2016," očakáva ministerstvo práce. Navrhovaná novela zákona má podporiť zamestnanosť zabezpečovanú formou pracovnoprávnych vzťahov tým, že výkon inšpekcie práce sa má zameriavať najmä na dozor a poradenstvo v pracovnoprávnych vzťahoch. 

Prezident Ivan Gašparovič podpísal aj novelu zákona o štátnom podniku, ktorá rieši problematiku výmazu štátneho podniku z Obchodného registra po zrušení alebo skončení konkurzu. 

"Návrhom sa jednoznačne upravuje otázka postavenia štátneho podniku v súdnych sporoch, ktorých predmetom je otázka vlastníctva štátu v správe štátneho podniku, a to tak, aby bolo jednoznačné, že štátny podnik koná a zastupuje štát ako vlastníka v majetkových veciach pred súdmi a orgánmi verejnej správy,“ uvádza rezort hospodárstva, ktorý novelu zákona pripravil. Novelou sa taktiež upravujú ustanovenia, ktoré boli v aplikačnej praxi podľa predkladateľa upravované rôznym spôsobom vzhľadom na ich nejednoznačnú úpravu. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies