Prezident Kiska neuspel s námietkami voči sudcom I. senátu

NETKY.SK • 25 Január 2017, 12:53 • 2 min
Prezident Kiska neuspel s námietkami voči sudcom I. senátu

KOŠICE – Prezident SR Andrej Kiska neuspel s námietkami predpojatosti voči sudcom I. senátu Ústavného súdu (ÚS) SR, ktorí majú rozhodnúť o sťažnosti nevymenovaných kandidátov na ústavných sudcov. Podľa utorkového (24.1.) rozhodnutia námietkového senátu sudcovia I. senátu Milan Ľalík, Peter Brňák a Marianna Mochnáčová nie sú vylúčení z výkonu sudcovskej funkcie v danom konaní.

slovakia

left justify in out

Záležitosť sa týka sťažnosti piatich sudcov, ktorých ako kandidátov schválených parlamentom prezident odmietol vymenovať za sudcov ÚS SR. Ide o Jána Bernáta, Miroslava Duriša, Evu Fulcovú, Juraja Sopoligu a Janu Laššákovú. Podľa hlavy štátu nespĺňali nároky spojené s takýmto postom.

 

Námietku predpojatosti voči sudcom I. senátu ÚS, ktorý vlani sťažnosť prijal na ďalšie konanie, podal prezident Kiska koncom októbra. Zároveň dal podnet na podanie návrhu na začatie disciplinárneho konania voči členom tohto senátu. Argumentoval tým, že sa dopustili voči nemu procesnej diskriminácie, keď sťažnosť nevymenovaných kandidátov na ústavných sudcov pred jej prijatím nedostal ako účastník konania na vyjadrenie.

 

Predsedníčka ÚS Ivetta Macejková následne odmietla podanie návrhu na disciplinárne konanie s tým, že postup sudcov I. senátu bol v súlade so zákonnými procesnými pravidlami týkajúcimi sa konania pred ÚS a nemohol spôsobiť porušenie procesných práv prezidenta.

 

Ako dnes informovala hovorkyňa ÚS Martina Ferencová, o námietkach predpojatosti rozhodol v utorok II. senát v zložení Lajos Mészáros, Ľudmila Gajdošíková a Ladislav Orosz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies