Merkelová uskutoční posledné zahraničné návštevy. Ktoré krajiny to budú?

NETKY.SK • 13 August 2021, 20:00 • 2 min
Merkelová uskutoční posledné zahraničné návštevy. Ktoré krajiny to budú?

BERLÍN – Nemecká kancelárka Angela Merkelová navštívi Rusko a Ukrajinu s rozdielom dvoch dní, uviedol hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert na brífingu. Merkelová pricestuje do Moskvy v piatok 20. augusta, uviedol.

slovakia

left justify in out

„Podrobnosti o programe budú zverejnené budúci týždeň, je však jasné, že sa stretne s prezidentom Putinom,“ dodal Seibert.

 

img

 

Prečítajte si: Nemecko zastaví bezplatné testovanie

 

Kremeľ uviedol, že ruský líder má v úmysle diskutovať s Merkelovou o rozvoji bilaterálnych vzťahov ako aj o medzinárodných a regionálnych otázkach.

 

Návšteva Kyjeva je naplánovaná na 22. augusta. Ako informoval tlačový tajomník prezidenta Ukrajiny, Serhiy Nikiforov, na stretnutí s Volodymyrom Zelenským sa bude diskutovať o nemeckých zárukách v prípade spustenia Nord Stream 2, aj o situácii na Donbase.

 

Merkelová vykonáva posledné zahraničné návštevy ako kancelárka. V septembri sa v Nemecku uskutočnia voľby, novým predsedom vlády bude kandidát zo strany, ktorá získa najviac hlasov a bude tvoriť najväčšiu frakciu v Bundestagu.

 

Možno vás zaujme: Washington a Berlín chcú v rámci dohody o plynovode Nord Stream 2 podporiť Ukrajinu a Poľsko

 

Nord Stream-2 je takmer dokončený plynovod z Ruska do Nemecka s celkovou kapacitou 55 miliárd kubických metrov plynu ročne. Aktívne proti nemu stoja Spojené štáty, ktoré majú záujem propagovať svoj LNG v krajinách EÚ, ako aj Ukrajina a Poľsko, ktoré projekt označujú za politický. Washington uložil sankcie štýrikrát v snahe prekaziť výstavbu, ale projekt je už vo finálnej fáze a mal by byť dokončený do konca leta.

 

Spustenie Nord Stream-2 bolo predmetom rokovaní medzi Merkelovou a americkým prezidentom Joe Bidenom. V dôsledku toho sa strany dohodli, že zabezpečia pokračovanie dodávok paliva z Ruska cez Ukrajinu po roku 2024. Berlín sa okrem toho zaviazal požiadať Brusel o sankcie voči Moskve, ak tá bude používať export energie „ako nástroj vplyvu“.

 

Moskva opakovane vyzývala na zastavenie politizácie situácie a upozorňovala na skutočnosť, že plynovod je prospešný  pre Ruskú federáciu aj pre Európsku úniu.

 

 

        



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies