Prezideent Klaus spochybnil úlohu ústavného súdu

NETKY.SK • 5 November 2010, 08:11 • 2 min
Prezideent Klaus spochybnil úlohu ústavného súdu

Prezideent Klaus spochybnil úlohu ústavného súdu - Politika Český prezident Václav Klaus dnes spochybnil schopnosť Ústavného súdu ČR rozhodovať o oprávnenosti sťažnosti a prípadne rozhodnúť vo veci. V súvislosti s avizovaným zámerom opozičnej ČSSD formou

slovakia

left justify in out

img

Český prezident Václav Klaus dnes spochybnil schopnosť Ústavného súdu ČR rozhodovať o oprávnenosti sťažnosti a prípadne rozhodnúť vo veci.
      V súvislosti s avizovaným zámerom opozičnej ČSSD formou podania na ústavný súd napadnúť dva zákony z vládneho úsporného balíka kvôli ich obsahu a urýchlenému schváleniu v stave tzv. legislatívnej núdze prezident Klaus dnes uviedol, že by to znamenalo v krajine "koniec demokratického systému".
      Najvyšší český ústavný činiteľ je presvedčený, že o zákonoch krajiny sa nemá rozhodovať na súde, ale v parlamente. Skutočnosť, že koalícia zabránila prerokovaniu návrhov zákonov vo výboroch a v obvyklých lehotách, považuje Klaus iba za "technický detail".
      "Som na opozíciu urazený, že volá po ústavných sťažnostiach. Jednoducho máme parlamentnú demokraciu a tieto veci nech sa vyriešia v parlamente. Nech sa použijú existujúce mechanizmy, ktoré máme - a ak náhodou hlasovanie prehrám, aby som sa hneď pokúšal súdiť, to je koniec sveta. To je skutočne koniec demokratického systému," uviedol dnes Klaus.
      Najnovší prezidentov argument o politickom rozhodovaní v parlamente nekorešponduje s jeho vlaňajšou otvorenou podporou skupiny senátorov za ODS, ktorí sa u ústavného súdu domáhali zablokovania ratifikácie Lisabonskej zmluvy.
      Po tom, ako zmluvu ratifikovali obe komory parlamentu, prezident umelo odmietal dokončiť formálnu ratifikáciu svojím podpisom a vyčkával najprv na podanie ústavnej sťažnosti skupinou senátorov a potom na verdikt súdu. Keď ústavný súd sťažovateľom za pravdu nedal a konštatoval, že Lisabonská zmluva českej ústave neodporuje, prezident verdikt súdu kritizoval a spochybňoval, ale Lisabonskú zmluvu napokon podpísal.
      Na dnešný prezidentov výrok o neprijateľnosti sťažnosti opozície na ústavnom súde reagoval líder ČSSD Bohuslav Sobotka výrokom, že opozícia má právo obrátiť sa na najvyššiu súdnu inštitúciu a "ani pán prezident nám to nemôže zakázať".
      Prezident Václav Klaus je svojimi expresívnymi výrokmi a prehnanými obavami povestný. V minulosti opakovane varoval pred Lisabonskou zmluvou, v ktorej videl ohrozenie českej suverenity. Z vyvolania rusko-gruzínskeho konfliktu Klaus obviňoval výhradne Tbilisi a podiel Moskvy bagatelizoval. Najnovšie prezident v prejave 28. októbra varoval pred akousi svetovou vládou ekonomicky najsilnejších krajín sveta. Klaus žiadnu krajinu nemenoval, ale z reakcií politikov vyplynulo, že mohol mať na mysli USA, Rusko a Čínu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies