Prepustené členky Pussy Riot ohlásili iniciatívu za humánnejšie väzenia

NETKY.SK • 27 December 2013, 14:54 • 2 min
Prepustené členky Pussy Riot ohlásili iniciatívu za humánnejšie väzenia

MOSKVA - Prepustené členky ruskej punkovej skupiny Pussy Riot sa zatiaľ nechcú zúčastňovať na akciách proti Kremľu.

slovakia

left justify in out

Namiesto toho dnes ohlásili akcie za humánnejší výkon trestov odňatia slobody, informovala agentúra DPA. "Vo väzenských táboroch v Rusku sú ľudia, ktorí sa nachádzajú na pokraji smrti," uviedla Marija Aľochinová na tlačovej konferencii v Moskve. Nová organizácia nazvaná Zóna práva má byť "hlasom väzňov", zdôraznila Nadežda Tolokonnikovová. Obe prepustili v pondelok 23. decembra po približne 20 mesiacoch vo väzení v rámci hromadnej amnestie.
Tolokonnikovová podľa agentúry Reuters dnes novinárom tiež povedala, že ich prepustenie bolo výsledkom snahy zlepšiť obraz Ruska pred olympijskými hrami v Soči, ktoré označila za "milovaný projekt" prezidenta Vladimira Putina. Aľochinová vyhlásila, že pri ich odsúdení v roku 2012 za protestné vystúpenie v hlavnej moskovskej katedrále zohrala svoju rolu aj ruská pravoslávna cirkev.
Tri aktivistky zo skupiny Pussy Riot odsúdili vlani v auguste na dva roky väzenia za výtržníctvo motivované náboženskou nenávisťou po protestnom vystúpení v moskovskom Chráme Krista Spasiteľa. Tretiu z nich, Jekaterinu Samucevičovú, súd oslobodil ešte v októbri minulého roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies