TIP NA KNIHU Fakty a zaujímavosti o Slovensku v pútavých ilustráciách

NETKY.SK • 23 Marec 2022, 20:30 • 2 min
TIP NA KNIHU Fakty a zaujímavosti o Slovensku v pútavých ilustráciách

Žijeme na Slovensku a veľa vecí o ňom nevieme. Schválne! Ktorý najväčší motýľ u nás žije? O čo sa pričinila Mária Terézia? Ktorý náš vedec prvý raz vyskúšal padák? Zabudli ste? Neprekáža. Andrea Kellö Žačoková prichádza so zaujímavou knihou SLOVENSKOpédia.

slovakia

left justify in out

Takmer stovka strán nevytvára dojem hrubého lexikónu preplneného informáciami, ale sviežej vecnej publikácie, ktorá vám dá odpovede na najrôznejšie otázky o našej krajine. Sumarizuje najrôznejšie fakty a zaujímavosti o našej krajine. Hoci je určená pre čitateľa od 10 rokov, svojím pútavým a zrozumiteľným spracovaním dokáže zaujať ktorúkoľvek vekovú kategóriu. 

 

img

 

 

Šesť usporiadaných kapitol

 

Kniha je rozdelená do šiestich systematicky usporiadaných kapitol: Krajina, je prvá,  kde sa dozvedáme, že Slovensko je jedným zo 195 štátov – toľko ich uznáva Organizácia národov, rovnako je jedným z 27 štátov Európskej únie. Mapka nám ponúka rozdelenie krajiny na kraje, ďalšia mapka nám priblíži krajské a okresné mestá, dozvieme sa, že najteplejším miestom je Podunajská nížina, najchladnejším je Lomnický štít, ale nechýba ani informácia koľko percent obyvateľstva tvoria muži a ženy a mnoho mnoho ďalších zaujímavostí.

 

img

 

V druhej kapitole nazvanej Príroda sa napríklad dozvieme, že máme 9 národných parkov, 14 chránených krajinných oblastí, ktoré to sú a čím sa vyznačujú, ale aj aké tam rastú rastliny a žijú zvieratká. Slovensko je bohaté na termálne pramene a minerálne vody, ale viete, kde všade sa nachádzajú? Najväčším motýľom je okáň hruškový a najrozšírenejším hadom užovka obojková, ale v prírode toho máme ešte oveľa viac zaujímavejšieho a krajšieho.

 

img

 

Kniežatá, králi, prezidenti sa nachádzajú v kapitole Z dejín, kde je hneď prvý  uvedený franský kupec Samo, ktorého dôverne poznajú aj lúštitelia krížoviek. Slovanské kmene viedol proti Avarom a na našom území sa pohyboval v rokoch 623-658 a z tohto obdobia je známa Samova ríša. Prvá žena na uhorskom tróne bola Mária Terézia. Ale medzitým sa odohralo mnoho zaujímavých udalostí a Slovensko ovplyvnilo veľa zaujímavých osobností. 

 

img

 

Kultúra a umenie nám na úvod približuje nehmotné kultúrne dedičstvo, kde sa dozvieme zaujímavosti o drotárstve, bábkarstve, o terchovských muzikantoch, ktorí hrajú a vyspevujú ako žiadni iní už od roku 2013 a predstavíme aj ich typické nástroje. Nesmie chýbať história fujary, ktorou dodnes obdarúvame osobnosti na celom svete. Ale nie je opomenutá ani modrotlač či modranská keramika. Zároveň sa dozvieme o tradíciách v kolobehu roka – oberačkové slávnosti, páračky, dožinky a mnoho ďalších. Kapitola Slovenské národné... nám priblíži galériu, knižnicu, archív, múzeum, obrodenie, divadlo a ďalšie naše národné. Samozrejme máme aj slovenské ľudové, napríklad tance, odevy, architektúru, ale rovnako sa kultúra venuje aj náboženstvo a iným odvetviam.

 

img

 

Veda a technika a Sieň slávy je záverečným zhrnutím zaujímavostí našej mladej a malej krajiny. Pyšní sme na Petzvalov fotoobjektív z roku 1840, ktorý výrazne skrátil dobu expozície fotografie, no rovnako zaujímavé sú vynálezy Baničov padák, Segnerovo koleso, Murgašovo rádio, či bioplast nonoilen, Schaubmarov mlyn v Pezinku, cez komín v elektrárni Nováky sa dopracujeme až k stavbám ako Eurovera Tower, ale samozrejme nezabudneme ani na prvú parnú loď, prvý automobil v Bratislave či prvý slovenský motocykel.

 

img

 

V jednotlivých kapitolách si nepochybne teda užije čitateľ  dobrodružné putovanie Slovenskom. Preskúma národné parky, zistí, ktoré jaskyne môžete navštíviť, spozná rekordérov zo sveta zvierat, oboznámi sa s významnými písomnosťami z dejín, naším nehmotným kultúrnym dedičstvom aj tradíciami. Objaví vynálezy a patenty, najvyššie stavby, technické pamiatky aj významné osobnosti z rôznych oblastí. Odpovede  nájde na všetko, čo ešte nevie, alebo by ste rád vedel o Slovensku.

Autorkou bohatej nádielky ilustrácií je grafická dizajnérka a ilustrátorka Zuzana Bartová. 

 

Mohlo by vás zaujímať: TIP NA KNIHU Andrea Kellö Žačoková – Vitaj v múzeu

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Felecia sefredaktorka
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies