Pre Vůjtka bude dôležitý hneď prvý zápas

NETKY.SK • 2 Máj 2013, 09:58 • 2 min
Pre Vůjtka bude dôležitý hneď prvý zápas

HELSINKI - Po úspešnej striebornej premiére pred rokom čaká trénera slovenskej hokejovej reprezentácie Vladimíra Vůjtka druhá priama skúsenosť s majstrovstvami sveta. Opäť ju zažije na severe Európy v Helsinkách. Slováci prichádzajú pod vedením českého trénera do fínskej metropoly oproti vlaňajšku s výrazne obmeneným kádrom.

slovakia

left justify in out

Z Bratislavy odchádzali skromne a hovorili o dôležitosti prvého zápasu. Očakávania fanúšikov sú síce veľké, ale hráči i realizačný tím sú nohami na zemi.

"Ak si spomeniem, že vlani boli v tíme mená ako Chára a Handzuš, potom môžem hovoriť o tom, že sme oslabení. Obaja odviedli vynikajúcu prácu nielen na ľade, ale najmä v kabíne. Teraz nám budú chýbať. Budeme sa snažiť v Helsinkách vytvoriť opäť rovnako súdržný kolektív ako pred rokom. Pred šampionátom sme hľadali hráčov, ktorí to budú v kabíne riadiť. Ak sa to podarí, potom môžeme dosiahnuť úspech," uviedol tréner Vladimír Vůjtek. 
V minulých dňoch musel 65-ročný Moravan urobiť jedno z najnáročnejších trénerských rozhodnutí a skresať zostavu pre šampionát. Do Fínska napokon necestovali obrancovia Ján Brejčák, Tomáš Slovák a Karol Sloboda a útočníci Andrej Šťastný a Ján Sýkora. "Pre trénera to nie je nič príjemné, ak má oznámiť hokejistovi, že končí v príprave. Hráči sa šesť týždňov pripravujú, robia všetko pre účasť, a napokon sa tri dni pred šampionátom dozvedia, že nepocestujú. To je najhoršia časť trénerskej práce. Aj pre nich je to nepríjemné," priznáva Vladimír Vůjtek. 

Lídrami kabíny by tento rok okrem Miroslava Šatana mali byť Tomáš Kopecký s Jozefom Stümpelom. Štyridsaťročný veterán Stümpel bude patriť medzi najstarších hráčov na šampionáte. V tíme je množstvo hokejistov so skúsenosťami, ale aj viacero tých, ktorí atmosféru svetového šampionátu okúsia prvýkrát. "Osobne si myslím, že vlani bol z tohto pohľadu káder o trocha zrelší," uvažuje reprezentačný kouč. 

Trénera SR nepotešila skutočnosť, že sa k mužstvu nepridá Marián Gáborík. S útočníkom Columbusu rátal, skúsenému krídelníkovi však vystavili stop zdravotné problémy a zámorskí lekári. "U hráčov z NHL nikdy neviete, čo sa môže stať. Samozrejme, že jeho neúčasť nás zaskočila," pripustil český kormidelník. Na svetový šampionát napriek oslabeniu odchádzajú Slováci s cieľom dostať sa do štvrťfinále. Podobné ambície však majú aj ďalší účastníci turnaja. V porovnaní s vlaňajškom je oslabená defenzíva, v ktorej budú chýbať Zdeno Chára, Dominik Graňák, Ivan Baranka či Tomáš Starosta. "Rovnako ako iné mužstvá aj my chceme postúpiť do štvrťfinále. Veľa bude záležať na prvom zápase s Francúzskom, v ktorom sa môže všetko zvrtnúť. Vlani som mužstvu veril, keďže v obrane bolo okrem nováčikov aj množstvo ostrieľaných hráčov. Dnes máme veľa nových mien v defenzíve a uvidíme, ako sa s tým vyrovnajú nielen po hokejovej, ale najmä po psychickej stránke. V príprave sme tento rok vyzerali herne lepšie ako vlani, ale na šampionáte sa môže prejaviť menej skúseností v defenzíve," uvedomuje si kouč vicemajstrov sveta 2012. 

Z roka na rok klesá v mužstve SR počet hráčov z NHL. V súčasnom sú iba dvaja - Andrej Sekera a Tomáš Kopecký. "Menia sa pomery vo svetovom hokeji. NHL je stále najlepšia súťaž na svete, ale momentálne mnohí Slováci hrajú v kvalitnej KHL. Opäť budeme hrať proti vyspelým tímom. Ak bude dobrá pohoda a chuť, potom môžeme vyhrať aj nad mužstvami, ktoré majú množstvo hráčov z NHL. Vlani mali Kanada i USA súpisky prešpikované hráčmi z profiligy, a dokázali sme ich zdolať," doplnil Vladimír Vůjtek, ktorý by si najradšej víťaznú košeľu na šampionáte obliekal čo najdlhšie. Vlani mal jednu na sebe od tretieho zápasu až po finálový. V súčasnosti ju má doma v skrini a ako priznáva, ani poriadne netuší, ktorá to je.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies