Pre nevidiacich a slabozrakých sú počítače a mobily kompenzačnými pomôckami

NETKY.SK • 26 November 2016, 14:14 • 2 min
Pre nevidiacich a slabozrakých sú počítače a mobily kompenzačnými pomôckami

PREŠOV - Aby nevidiaci a slabozrakí mohli lepšie komunikovať s okolím aj medzi sebou, využívajú moderné technológie.

slovakia

left justify in out

Zvládnuť ich nie je také jednoduché, ako u ľudí vidiacich. Prešovské stredisko Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) pripravilo pre svojich klientov v októbri päťdňový vzdelávací pobyt na zvýšenie zručnosti v práci s informačno-komunikačnou a asistenčnou technológiou. Kurz bol určený pre 14 zrakovo postihnutých užívateľov prenosných osobných počítačov s asistenčnou technológiou a ich sprievodcov. Konal sa vo Veľkej Lomnici, podobne ako vlani.

 

Vedúca prešovského krajského strediska Žofia Teplická informovala, že ich klienti sa školili v oblasti práce s prenosným počítačom, naučili sa ovládať dotykové telefóny s operačnými systémami iOS a Android s časovou dotáciou 22 hodín. Na workshopoch si mohli vyskúšať sprístupnenia pre nevidiacich formou špeciálnych telefónov s hardvérovou klávesnicou a asistenčnou technológiou Voice over.

„Dôležitou súčasťou prednášok bola práca s textovým editorom, internetom potrebným na získavanie informačných zdrojov, práca s poštovým klientom, veľkou výzvou bola editácia textu pomocou automatizovanej metódy korektúry textu,“ konkretizovala Teplická, ktorá vedie prešovské stredisko iba od 1. novembra. Spoločný pobyt prispel aj k vzájomnej výmene skúseností medzi frekventantmi kurzu. Účastníkov školila trojica skúsených lektorov Jaroslav Mamojka, Marián Martoň a Jozef Hlubovič.

 

Vďaka finančnej podpore Karpatskej nadácie cez program Karpatská vandrovka prešovské Krajské stredisko ÚNSS v priebehu tohto roku pripravilo tiež osem seminárov pre záujemcov o dotykové telefóny. Cieľom tohto projektu je ľuďom s ťažkým postihnutím zraku predstaviť nové dotykové mobilné telefóny so špeciálnymi úpravami, ako sú hlasové výstupy a zväčšené zobrazenie. Na seminároch si tieto telefóny môžu vyskúšať, osvojiť si potrebné zručnosti, aby ich dokázali používať ako kompenzačné pomôcky. Teplická uviedla, že začiatkom decembra plánujú uskutočniť ešte dva takéto semináre v Levoči a vo Svidníku.

 

Nevidiacich a slabozrakých z Prešovského kraja dlhodobo podporuje Lions Club Prešov, ktorý im pomohol zorganizovať začiatkom leta aj Deň sociálnej rehabilitácie. Záujemcovia sa stretli v areáli Strednej lesníckej školy, kde si mohli zlepšiť zručnosti v oblasti sebaobsluhy a priestorovej orientácie.

Únia nevidiacich a slabozrakých v Prešove sídli v prízemnom dome na Kollárovej ulici v tichej uličke, pred budovou im mesto zriadilo zastávku MHD. Predtým sa krajské stredisko niekoľkokrát sťahovalo a nevidiaci si museli stále zvykať na novú trasu.

 

Prešovské stredisko má krajskú pôsobnosť a registruje asi 1300 členov. Poskytuje sociálne služby, akými sú poradenstvo a sociálna rehabilitácia. V ďalších deviatich okresných mestách má poradenské centrá. Ich pracovníci navštevujú klientov aj v domácom prostredí. V kraji funguje 11 základných organizácií, ktoré združujú členov, vytvárajú komunitu zrakovo postihnutých a pripravujú pre nich potrebné aktivity.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies