Pražský Febiofest uvíta aj Mikea Downeyho

NETKY.SK • 10 Marec 2015, 16:36 • 2 min
Pražský Febiofest uvíta aj Mikea Downeyho

PRAHA - Medzinárodný filmový festival Praha - Febiofest, ktorého 22. ročník sa uskutoční od 19. do 27. marca, uvíta aj anglického producenta Mikea Downeyho.

slovakia

left justify in out

Jeden z najvýznamnejších európskych nezávislých filmových podnikateľov príde na podujatie ako vyslanec Európskej filmovej akadémie (EFA), prostredníctvom ktorej podporuje väzneného ukrajinského režiséra Olega Sencova. Festival sa tak pripojí k iniciatíve Slobodu pre Sencova.

 

"Počas minuloročného festivalu v Cannes vyšlo najavo, že Sencova v dohľadnej dobe neprepustia. Zo svojej pozície zástupcu predsedu Európskej filmovej akadémie som zaštítil kampaň, ktorej cieľom je poukázať na jeho kauzu a vybrať peniaze na jeho právne náklady a prispieť jeho deťom," vysvetlil Downey svoje pohnútky. Na podujatí organizátori uvedú Sencovov film Hráč (2011). Výnosy z festivalových akcií zároveň zašlú na bankový účet režisérovho obhajcu. Sencov sa zúčastnil na ukrajinských protestoch a angažoval sa v doručovaní jedla a zásob ukrajinským vojakom, ktorí uviazli na základniach na Kryme. V máji 2014 ho zatkla ruská tajná služba a obvinila z plánovania teroristických útokov. Akciu Slobodu pre Sencova podporilo aj viacero známych režisérov ako Agnieszka Holland, Pedro Almodóvar, Roberto Benigni či Andrzej Wajda. Z produkcie Mikea Downeyho sa návštevníci a návštevníčky môžu tešiť na snímky Goltzius a společnost Pelikán (2012), Prezident (2014), Ztracen v Karastánu (2014) a Bohéma v rytmu Afriky (Breathe Umphefumlo, 2015). 

 

Festival Febiofest ponúkne v Prahe a v rámci svojich ozvien celkovo 159 filmov z 56 krajín. Predpredaj vstupeniek sa začne 11. marca. Otváracími snímkami budú dramédia V kráľových záhradách (2014) britského režiséra Alana Rickmana a snímka Talisman vlků (Lang tu teng, 2015) v réžii Jean-Jacquesa Annauda. Obaja filmári festival aj navštívia, pričom si prevezmú cenu Kristián za prínos svetovej kinematografii. Na zahájení toto ocenenie udelia aj americkej herečke Kim Novak. Celkovo podujatie privíta približne 50 hostí vrátane Isaacha de Bankolého, ktorý príde podporiť českú premiéru slovensko-maďarského westernu Přelud (Mirage, 2014). Na slávnostnom ukončení festivalu organizátori zasa predstavia film Druhý Báječný hotel Marigold (2015), v ktorom si zahrali Judi Dench či Richard Gere. Na uvedení sa zúčastní režisér snímky John Madden. Po minuloročnom úspechu organizátori zaradili do programu festivalu sekciu Svetlá severu. Záujemcovia a záujemkyne si na podujatí budú môcť zakúpiť aj pamätnú mincu s vyobrazením českého herca Karla Fialu, ktorú pri príležitosti jeho tohtoročných 90. narodenín vyrazí Česká mincovňa.

 

Producent Mike Downey má za sebou viac ako päťdesiat celovečerných filmov a dokumentov. Svoje producentské aktivity rozvíjal tiež na koprodukčných snímkach Bathory (2008) v réžii Juraja Jakubiska či Anjeli (2014) režisérky Alice Nellis. Medzi ďalšie snímky, na ktorých sa podieľal, patria Tajomné zlo (2002), Strings (2004), Karaula (2006) či Parade (2011). 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies