Pražania si mohli pozrieť bývalé sídlo ÚV KSČ s bytom Gustáva Husáka

NETKY.SK • 19 Október 2013, 18:35 • 2 min
Pražania si mohli pozrieť bývalé sídlo ÚV KSČ s bytom Gustáva Husáka

PRAHA - Bývalé sídlo ÚV KSČ, ktorú v súčasnosti využíva ministerstvo dopravy, má vyše 800 miestností a sedem kilometrov chodieb.

slovakia

left justify in out

Stovky ľudí dnes prejavili záujem o prvýkrát verejnosti sprístupnenú budovu bývalého Ústredného výboru Komunistickej strany Československa (ÚV KSČ) v Prahe na Těšnove, kde si mohli pozrieť aj súkromný byt bývalého prezidenta Gustáva Husáka či podzemný kryt. Museli však vystáť dlhý rad, informoval Český rozhlas.

Bývalé sídlo ÚV KSČ, ktorú v súčasnosti využíva ministerstvo dopravy, má vyše 800 miestností a sedem kilometrov chodieb. V druhom suteréne, v podstate už mimo objekt, bol v rokoch 1950-51 vybudovaný bezpečnostný kryt, povedal rozhlasu a návštevníkom Milan Jiroušek z odboru vnútornej správy

Podľa jeho slov je kryt plne funkčný, ale už sa nevyužíva. Je v ňom vysoká vlhkosť. V kryte je niekoľko malých izieb, kúpeľňa a vzduchotechnika a pri príležitosti dnešného dňa otvorených dverí tam správa umiestnila aj pracovný stôl Gustáva Husáka, busty a ďalšie dobové predmety.

Kryt poskytuje útočisko pre asi 70 ľudí, citoval sprievodcu Český rozhlas. "Všetko je zakonzervované tak, aby to bolo funkčné, aby to šlo použiť... Ale domnievam sa, že v dnešnej dobe by to už nebolo potrebné," dodal.

Budovu postavili v 30. rokoch minulého storočia podľa návrhu architekta Antonína Engela, ktorý v nej navrhol aj súkromný byt pre ministra. Za éry komunizmu ho využíval Gustáv Husák, ktorý tam mal aj osobitný výťah, dodal Český rozhlas.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies