Ženy, búši vám srdce? Preteky s časom nevyhráte, so zdravím áno!

NETKY.SK • 18 Jún 2023, 16:00 • 2 min
Ženy, búši vám srdce? Preteky s časom nevyhráte, so zdravím áno!

BRATISLAVA - Obdobie klimaktéria prináša do života ženy veľa zmien. Táto fyziologická životná etapa prichádza na začiatku pozvoľna, potom zvykne udrieť plnou silou.

slovakia

left justify in out

Najčastejším a veľmi nepríjemným príznakom hormonálnych zmien ženy v tomto období, sú návaly horúčav. Hormóny estrogén a progesterón, ktoré pri tomto procese zohrávajú dôležitú úlohu, však môžu spôsobovať aj ďalšie ťažkosti. Napríklad búšenie srdca.

 

Klimaktérium trvá aj 10 rokov a má viacero fáz

 

Klimaktérium alebo ľudovo nazývaný prechod, sa začína u žien individuálne. Najčastejšie prichádza v období od 45. do 55. roku života. Môže nastúpiť aj oveľa skôr alebo, naopak, neskôr. Celé obdobie klimaktéria trvá približne 10 rokov a delí sa na štyri fázy: premenopauzu, perimenopauzu, menopauzu a postmenopauzu (obdobie po poslednej menštruácií). Počas tohto polčasu života ženy sa postupne spomaľuje činnosť vaječníkov, pričom sa výrazne znižuje produkcia ženských hormónov – estrogénov a gestagénov.

 

img

 

Všetky fázy klimaktéria sú mnohokrát sprevádzané novými, pre ženu nepoznanými pocitmi. U každej ženy prebieha prechod individuálne, najčastejšie sú návaly horúčav, zmeny nálad, suchosť pošvy a veľmi často sa objavuje aj búšenie srdca, tzv. palpitácia. Nepravidelný srdcový rytmus u žien v klimaktériu je spôsobený zníženou produkciou estrogénu. Tento hlavný ženský hormón má okrem iného vplyv aj na krvný tlak a cholesterol. Jeho nedostatok tiež stojí za zvýšeným odbúravaním vápnika z kostí, osteoporózou, rovnako za ukladaním tukových látok a vápnika do stien ciev,čo môže spôsobovať ich stuhnutie (aterosklerózu), a to môže viesť až k srdcovému infarktu.

 

 

Čo robiť, aby ste mali búšenie srdca pod kontrolou?

 

Viaceré štúdie poukazujú na spojenie medzi zdravým srdcom a menštruáciou. Ženy, ktoré majú pravidelný menštruačný cyklus, sú menej vystavené srdcovým ochoreniam ako ženy, ktoré majú menštruáciu občas alebo vôbec.

 

„Búšenie srdca, ako jeden z typických symptómov klimaktéria, trápi nejednu ženu. Príde nečakane, môže trvať  3 – 5 minút, niekedy aj dlhšie. Väčšinou nejde o nič závažné, žena je však právom vystrašená, keďže sa doposiaľ s týmto nestretla. Obava a úzkosť z neznámeho, môžu prispieť k zhoršeniu príznakov,“ hovorí MUDr. Adriana Šimková,  všeobecná lekárka a hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva pre všeobecné lekárstvo.

 

Čo by mala žena urobiť, aby mala búšenie srdca pod kontrolou, ak má zároveň podozrenie, že prichádza koniec obdobia plodnosti?

 

img

 

„Vyhľadajte gynekológa, ktorý rozhodne o ďalšej liečbe  šitej na mieru pre vás. Môže zvoliť napríklad substitúciu hormónmi, ktoré nahrádzajú, respektíve vyrovnávajú hladinu ženských pohlavných hormónov. Ak môžete užívať hormóny, je to najideálnejšia voľba. Vyžaduje sa však disciplína pacientky – musí absolvovať pravidelné preventívne prehliadky, vrátane mamografie,“ radí MUDr Šimková. Podľa jej slov príznaky pri liečbe ustupujú (a to nielen búšenie srdca) do približne 2 – 3 mesiacov. Navyše je žena chránená aj pred srdcovo-cievnymi komplikáciami, ako je napríklad srdcový infarkt či cievna mozgová príhoda.

 

„Na interných oddeleniach alebo na jednotkách intenzívnej starostlivosti pribúdajú ženy vo vyššom veku. Mladšie ročníky tam takmer nenájdete.“

 

Nestresujte, úľava existuje

 

Búšenie srdca v období tzv. prechodu rozhodne nepodceňujte. Ak neviete, čo ho môže spôsobovať, vyhľadajte svojho všeobecného lekára. Ten vie vo svojej ambulancií odhaliť príčinu vašich ťažkostí, resp. ochorenia, ktoré môže vaše príznaky zhoršovať.

 

„V niektorých prípadoch vám nastaví liečbu alebo vás pošle na iné odborné vyšetrenia. Ak ste riziková pacientka, lekár vám nastaví pravidelné kontroly, a to najmä vtedy, ak vám indikuje lieky napríklad na spomalenie pulzu,“ hovorí MUDr. Adriana Šimková.

 

img

 

Pri búšení srdca si môžete pomôcť napríklad užitím magnézia.

 

„Niektoré ženy siahajú aj po užití benzodiazepínov. Tu chcem upozorniť na možnosť vývoja syndrómu závislosti, a preto, ak pociťujete úzkosť, je vhodné sa poradiť s psychiatrom o vhodnom liečive, ktoré by vám uľavilo a zastabilizovalo vaše výkyvy. No a potom sú tu voľnopredajné tzv. fytoestrogény z radu prírodných produktov, po ktorých siaha veľa žien v období tzv. polčasu. Možnosť alternatívnej liečby tu je, neexistujú však relevantné štúdie o jednoznačnej bezpečnosti a účinnosti. Preto pred ich užitím odporúčam poradiť sa s lekárom,“ dodáva MUDr. Adriana Šimková.    

 

img

 

Čo teda urobiť, keď sa vaše telo mení a dáva vám to najavo rôznymi spôsobmi? V každom prípade je potrebné navštíviť svojho všeobecného lekára, ktorý vás už bude inštruovať ďalej. Keďže estrogén chráni aj srdce a to vaše je teraz viac zraniteľné, merajte si pravidelne tlak s dôrazom na pulz, ktorý môže byť v tomto období zrýchlený. Riziko srdcovo-cievnych ochorení sa vás teraz týka viac ako kedykoľvek predtým. Všetko sa však dá ustáť a vy môžete ďalej žiť plnohodnotný život bez obmedzení. Hýbte sa, jedzte zdravú stravu, a nezabúdajte na psychickú potravu a radosti vo forme radostí, ktoré život prináša.

 

img

 

 

Vedeli ste?

 

Správny tep je ukazovateľom funkcie a výkonnosti cievneho systému.
Správna frekvencia sa mení podľa záťaže, pri pokojovom režime by nemala presiahnuť 60 úderov za minútu.
Vyššia srdcová frekvencia vzniká vtedy, keď telo potrebuje viac kyslíka. Kratšie intervaly sťahov pomáhajú srdcovému svalu.
Dlhodobo zvýšený pulz - 90 až 100 úderov za minútu - sa nazýva tachykardia a môže viesť k srdcovému zlyhávaniu.
Dlhodobo zvýšený pulz sa neobjavuje len u žien v menopauze, môže súvisieť aj s cukrovkou, poruchami štítnej žľazy, stresom, obezitou a tiež kofeínom.
Nepravidelný, rýchly tep, môže byť tiež príznakom fibrilácie predsiení.
Ženy majú vo všeobecnosti vyšší pulz ako muži.
Šport chráni vaše srdce. Srdcový tep sa pri športovej aktivite síce krátkodobo zdvihne, aby sa telo dostatočne okysličilo, avšak z dlhodobého hľadiska je trénovanejšie.  

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona