Pravoslávna cirkev chce presadiť radikálne obmedzenie interrupcií

NETKY.SK • 31 Máj 2011, 08:25 • 2 min
Pravoslávna cirkev chce presadiť radikálne obmedzenie interrupcií

Pravoslávna cirkev chce presadiť radikálne obmedzenie interrupcií

slovakia

left justify in out

img

Ruská pravoslávna cirkev chce v spolupráci s konzervatívnymi poslancami presadiť radikálne obmedzenie interrupcií. Oznámila to dnes šéfka výboru ruskej Štátnej dumy pre rodinu, ženy a deti Jelena Mizulinová.
      Navrhovaná legislatíva by zakázala bezplatné interrupčné zákroky v štátoch financovaných nemocniciach, ako aj predaj abortívnej antikoncepcie bez lekárskeho predpisu.
      Vydaté ženy by mohli podstúpiť interrupciu len so súhlasom manžela a dospievajúce dievčatá len s povolením svojich rodičov. Zákon by zaviedol aj týždňovú čakaciu lehotu, počas ktorej by ženy mohli prehodnotiť svoje rozhodnutie o umelom prerušení tehotenstva.
      "Verím, že už veľmi skoro budeme žiť v Rusku bez interrupcií," uviedol pri prezentácii návrhu hovorca vplyvnej pravoslávnej cirkvi Vsevolod Čaplin.
      Navrhovatelia chcú podľa vlastných slov rozprúdiť verejnú diskusiu o celej problematike skôr než legislatívu predložia na prerokovanie parlamentu. Chceli by tak predísť tomu, aby ich iniciatíva stroskotala, ako sa to stalo s podobným návrhom koncom minulého roku.
      Rusko patrí medzi krajiny s najnižšou úrovňou pôrodnosti a s najvyšším počtom interrupcií na svete. Na jednu ženu štatisticky pripadá len 1,4 dieťaťa, čo je hlboko pod hranicou 2,1, potrebnou aspoň na udržanie súčasnej populácie. Interrupčná legislatíva bola za čias Sovietskeho zväzu veľmi liberálna.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies