Pravidlá na prebaľovanie potravín sa majú meniť

NETKY.SK • 23 Január 2015, 10:36 • 2 min
Pravidlá na prebaľovanie potravín sa majú meniť

BRATISLAVA - Licencie na prebaľovanie potravín sa odoberať nebudú. Plán, ktorý mal minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek, narazil na ustanovenia európskej legislatívy.

slovakia

left justify in out

Agrorezort preto prichádza aspoň s novými pravidlami. Ako Jahnátek avizuje, po novom, každý kto bude chcieť prebaľovať potraviny, musí nahlásiť príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správe, v akom čase bude prebaľovať, aký druh potraviny a v akom množstve. Inšpektori budú robiť námatkové kontroly.

 

Zároveň držitelia licencie na prebaľovanie potravín budú musieť mať v zamestnaneckom pomere odborne spôsobilú osobu, ktorá bude garantom kvality. Garantom môže byť len človek s príslušnou kvalifikáciou, to znamená absolvent strednej alebo vysokej školy s veterinárnym alebo potravinovým zameraním. 

 

Minister uviedol, že týkať sa to nebude prvovýrobcov, ktorí sú už kontrolovaní z iných dôvodov. "Nedotkne sa to v podstate prebaľovania, v každom prípade balenia slovenských potravín, lebo tam sú potravinové podniky kontrolované permanentne, ale bude sa to týkať dovozných potravín, ktoré budú určené na prebaľovanie," povedal Jahnátek. 

 

Minister podotýka, že prebaľovne sú jedným z podstatných faktorov, ktorý môže ovplyvniť kvalitu predávaných potravín. Pôvodne chcel existujúce licencie zrušiť a začať vydávať nové podľa prísnych kritérií. Ako konštatoval, vydaných je až cez tristo licencií, čo považuje za veľké množstvo, ktoré sa nedá skontrolovať. 

 

Zmeny chce agrorezort premietnuť do návrhu novely zákona o potravinách, ktorý sa bude prerokovávať na najbližšej schôdzi parlamentu a to cez pozmeňujúci návrh.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies