Poslanec tuniského parlamentu prežil pokus o atentát

NETKY.SK • 2 September 2014, 12:15 • 2 min
Poslanec tuniského parlamentu prežil pokus o atentát

TUNIS - Poslanec tuniského prechodného parlamentu Muhammad Alí Nasrí prežil pokus o atentát v meste Kasrajn neďaleko hraníc s Alžírskom, kde bezpečnostné sily už celé mesiace prenasledujú islamistických militantov.

slovakia

left justify in out

Nasrí povedal v nemocnici novinárom, že na jeho dom zaútočilo v pondelok večer približne päť ozbrojených mužov. Skočil zo strechy a ukryl sa v susedovom dome. Utrpel zlomeninu nohy, ale nie strelné poranenia, informovala agentúra Reuters.

 

Poslancova rodina a svedkovia pokus o atentát v Kasrajne potvrdili. K útoku došlo v období, keď sa Tunisko snaží zaviesť úplnú demokraciu a vo všeobecnosti ju pokladajú za vzor pre celý región. Prvé slobodné parlamentné voľby sa v tejto malej severoafriíckej krajine uskutočnia 26. októbra - po tom, čo parlament prijal tento rok novú ústavu.

 

Protesty v Tunisku v roku 2010 vyvolali následné revolúcie, ktoré priniesli zmeny v arabskom svete, a krajina je po mnohých stránkach stabilnejšia a bezpečnejšia než ostatné štáty arabskej jari, napríklad než Líbya, Egypt či Sýria. Tunisko však čelí hrozbe zo strany svojich vlastných militantov; väčšinou ide o útoky hnutia Ansár aš-Šaría, odnože al-Káidy. Tunisko ohrozuje aj prúd bojovníkov a zbraní, ktoré sa vynorili vďaka iným konfliktom v tejto oblasti.

 

Vlaňajšie zavraždenie dvoch sekulárnych opozičných lídrov islamistickými militantmi vyvolalo politickú krízu a donútilo islamistickú stranu an-Nahda odovzdať moc vláde nestraníkov. Na kontrolných stanovištiach v uvedenej oblasti pri alžírskej hranici bolo v júli pri útokoch zabitých najmenej 15 vojakov.

 

"V Tunisku existuje vážna teroristická hrozba... ktorá môže narušiť voľby a zmariť túto mladú demokraciu," povedal minulý týždeň minister vnútra. Od apríla sú tisíce vojakov rozmiestnených v tuniskej horskej oblasti Šánabí na hranici s Alžírskom, kde vlani našli útočisku bojovníci utekajúci pred intervenciou francúzskej armády v Mali.

 

Bezpečnostné riziká v krajine zdôrazňuje aj to, že Washington minulý mesiac oznámil, že plánuje Tunisku predať desiatky útočných helikoptér Black Hawk približne za 700 miliónov dolárov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies