Poslancov čakajú zmeny v školách i násilie na štadiónoch

NETKY.SK • 4 December 2013, 08:56 • 2 min
Poslancov čakajú zmeny v školách i násilie na štadiónoch

BRATISLAVA - Triedy na druhom stupni základných škôl bude môcť navštevovať viac žiakov.

slovakia

left justify in out

Novela školského zákona zvyšuje maximálny počet žiakov v triede od piateho do deviateho ročníka o jedného žiaka, zo súčasných 28 detí na 29. Počet detí v triedach prvého stupňa ostáva nezmenený. Vyplýva to z novely školského zákona, ktorou poslanci otvoria 6. deň 27. schôdze parlamentu.

Okrem maximálnych počtov detí na triedu novela stanovuje aj ich minimálny počet, čo doteraz v zákone chýbalo. Prvákov v základnej škole by malo byť v triede aspoň 11. Triedy od druhého do štvrtého ročníka základných škôl by malo navštevovať minimálne 13 žiakov, na druhom stupni by ich malo byť aspoň 15. Triedu strednej školy by zas malo navštevovať minimálne 17 študentov. Novela tiež stanovuje, že na prvom stupni základných škôl sa môžu do jednej triedy spájať len dva ročníky. Takáto trieda musí mať minimálne 12 žiakov, navštevovať ju bude môcť maximálne 24 detí. 

Parlament definitívne rozhodne aj o návrhu zákona o organizovaní verejných športových podujatí, ktorý prináša prísnejšie tresty pre agresívnych športových fanúšikov. Za priestupky diváckeho násilia pri rizikových podujatiach by mohli dostať pokutu až do 3 000 eur. Ambíciou ministerstva školstva je vytvorenie takých podmienok, za ktorých budú športoviská dôstojným miestom pre fanúšikov so zmyslom pre fair-play a nebudú slúžiť ako aréna pre ľudí, ktorí športové podujatie vnímajú ako príležitosť na šarvátky. Návrh sa sústreďuje najmä na futbal a hokej, teda na podujatia, počas ktorých dochádza najčastejšie k diváckemu násiliu. Rezort školstva chcel najprv novelu zákona, zmeny však boli napokon také rozsiahle, že vypracovali nový zákon. 

Požiadavky z praxe najmä národných kultúrnych inštitúcií - Slovenského národného múzea a Slovenskej národnej galérie má vyriešiť návrh novely zákona o múzeách a o galériách a o ochrane predmetov kultúrnej hodnoty, ktorý zákonodarcovia prerokujú v prvom čítaní. Návrh vypracovalo MK SR aj na základe podnetov od stavovských organizácií z oblasti múzeí a galérií, akými sú Zväz múzeí na Slovensku a Rada galérií Slovenska a Slovenského komitétu ICOM (International Council of Museums). Dôvodom novelizácie zákona je medzi iným potreba spresniť niektoré ustanovenia platného zákona, ktoré nemajú jednoznačný a zrozumiteľný charakter. Spresniť sa majú pojmy ako galéria či vedomostný systém múzeí a galérií a návrh zavádza i nový pojem – múzejné zariadenie a galerijné zariadenie. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies