Poslanci neschválili kladivo na čierne stavby z dielne Sme rodina

NETKY.SK • 21 Jún 2016, 12:23 • 2 min
Poslanci neschválili kladivo na čierne stavby z dielne Sme rodina

BRATISLAVA - Poslanci parlamentu dnes neposunuli do druhého čítania tzv. kladivo na čierne stavby z dielne hnutia Sme rodina.

slovakia

left justify in out

Starostovia a majitelia pozemkov sú podľa navrhovateľov novely stavebného zákona bezmocní proti asociálnemu správaniu sa ľudí, ktorí na cudzích pozemkoch a bez stavebného povolenia stavajú domy. Zámerom novely zákona bolo podľa Sme rodina zabrániť vzniku nových čiernych stavieb.


Novelou zákona sa zavádzala povinnosť odstrániť stavbu alebo akýkoľvek objekt zhotovený bez stavebného povolenia na cudzom pozemku bez písomného súhlasu majiteľa pozemku. Odstránenie stavby, s výnimkou inžinierskych stavieb definovaných stavebným zákonom, mal nariadiť stavebný úrad na návrh vlastníka pozemku alebo obce. Ak ten, kto bol povinný, stavbu neodstránil, na jeho náklady mal zabezpečiť odstránenie takejto stavby stavebný úrad, ktorý rozhodnutie vydal.


Parlament dnes ponechal rozdielnu sadzbu za prvý zápis auta dovezeného zo zahraničia na Slovensko na základe výkonu motora. Poslanci totiž neposunuli do druhého čítania novelu zákona o správnych poplatkoch z dielne strany Sloboda a Solidarita. Súčasný stav je podľa predkladateľov v rozpore s ústavou SR, keďže prvý zápis držiteľa motorového vozidla je administratívny úkon rovnaký pre všetky druhy áut, bez ohľadu na výkon motora, a niet dôvodu diferencovať výšku správnych poplatkov do pásiem v závislosti od výkonu motora. Novelu na rokovanie predložili poslanci Miroslav Ivan, Jana Kiššová, Alojz Baránik a Jozef Rajtár.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies