Poslanci budú diskutovať o zameraní zahraničnej politiky SR

NETKY.SK • 6 Február 2014, 09:51 • 2 min
Poslanci budú diskutovať o zameraní zahraničnej politiky SR

BRATISLAVA - Rezort diplomacie chce aj v budúcom roku šetriť, uvažuje nad spoločným využívaním ambasád s inými štátmi EÚ.

slovakia

left justify in out

"V záujme konsolidácie verejných výdavkov bude ministerstvo zahraničných vecí pokračovať v prijímaní efektívnych úsporných opatrení, v reštrukturalizácii majetku SR v zahraničí a v posilňovaní transparentnosti verejného obstarávania tovarov, služieb a stavebných prác," informuje ministerstvo zahraničia v dokumente s názvom Zameranie zahraničnej a európskej politiky Slovenskej republiky na rok 2014, ktorý by mal v úvode siedmeho rokovacieho dňa 29. schôdze parlamentu uviesť podpredseda vlády a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Poslanci sa budú venovať aj návrhu novely Trestného poriadku, ktorý do parlamentu predložil poslanec za OĽaNO Ján Mičovský. Podľa jeho návrhu by sa lehota na podanie sťažnosti voči uzneseniu v trestnom konaní predĺžila z troch na päť kalendárnych dní. Predĺženie tejto lehoty podľa opozičného zákonodarcu zároveň aj na úkor rýchlosti konania prináša „rovnosť zbraní“, keď osoba, ktorá je oprávnená podať sťažnosť, nebude vystavená enormnému časovému tlaku na komplexné posúdenie uznesenia, ktoré sa jej priamo a bezprostredne dotýka. 
Poslanci budú diskutovať aj o zmene podmienok rozdelenia obcí, čo v novele zákona o obecnom zriadení navrhuje poslanec za OĽaNO Martin Fecko. Podľa jeho návrhu bude odčlenenie časti obce od obce závisieť od dĺžky spoločnej hranice katastrálneho územia odčleňovanej časti a obce, cesty spájajúcej odčleňovanú časť s obcou, petície na rozdelenie obce, ktorú bude musieť podporiť aspoň 60 % oprávnených voličov odčleňovanej časti obce a miestneho referenda, ktoré sa uskutoční len v odčleňovanej časti obce. 

Parlament prerokuje i návrh na zrušenie referendového kvóra potrebného na platnosť konania miestneho referenda a referenda na úrovni vyšších územných celkov, opätovne to navrhujú v novele zákona o obecnom zriadení poslanci Miroslav Kadúc (OĽaNO), Martin Poliačik (SaS) a Jana Žitňanská (nezaradená). Aktuálna úprava hovorí, že výsledky miestneho referenda sú platné, ak sa na ňom zúčastní aspoň polovica oprávnených voličov a ak bolo rozhodnutie prijaté nadpolovičnou väčšinou platných hlasov účastníkov miestneho referenda. Väčšina referend sa tak v praxi končí neúspešne pre nedostatočnú volebnú účasť. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies