Portugalčania po 12 rokoch vo finále, Walesania s bronzom

NETKY.SK • 7 Júl 2016, 10:02 • 2 min
Portugalčania po 12 rokoch vo finále, Walesania s bronzom

LYON - Futbalistov Portugalska delí už len jedno víťazstvo od premiérového titulu majstrov Európy. Mierne favorizovaní zverenci trénera Fernanda Santosa prenikli cez Walesanov do nedeľňajšieho finále ME vo Francúzsku (10. júna - 10. júla).

slovakia

left justify in out

Portugalčania zvíťazili nad "drakmi" 2:0 gólmi Cristiana Ronalda a Naniho v stredajšom semifinálovom zápase v Lyone a po 12 rokoch budú opäť hrať o titul európskych šampiónov. Na domácich ME 2004 vo finále nestačili na Grékov.


Hrdinom zápasu bol kapitán "európskych Brazílčanov" Cristiano Ronaldo: strelil gól a pripravil presný zásah pre spoluhráča z útoku Naniho. "O tomto sme snívali od začiatku. Vedeli sme, že to bude dlhá cesta; stále sme v turnaji. Verili sme si od úvodu ME. Prešli sme si aj ťažšími momentmi, ale je lepšie začať horšie a skončiť s pozitívnym výsledkom. Títo hráči aj tréner si to zaslúžia. Tiež lekársky tím, odviedli skvelú prácu. Ešte sme nič nevyhrali, ako som povedal pred pár dňami, ale sen stále žije," vyhlásil pre oficiálnu stránku Európskej futbalovej únie (UEFA) 31-ročný rodák z Madeiry. CR7 bol pred dvanástimi rokmi aktérom neúspešného finále proti Grécku. Celý svet po prehre s Gréckom (0:1) obleteli zábery plačúceho 19-ročného chlapca, ktorý vtedy prvýkrát výrazne zažiaril na reprezentačnej úrovni. "Verím, že po finále sa budeme usmievať a budú aj slzy radosti. Vždy som hovoril, že mojím snom je získať veľkú trofej s Portugalskom, teraz sme k tomu blízko a ja verím, že sa nám to podarí. Po zápase som hovoril s Garethom Balom a gratuloval som mu k úspešnému turnaju a k výsledkom Walesu," dodal Cristiano Ronaldo, ktorý v stredajšom dueli vyrovnal strelecký rekord európskych šampionátov a "posadil" sa vedľa legendárneho Francúza Michela Platiniho. Obaja skórovali na záverečných turnajoch ME deväťkrát. Platini dosiahol všetkých deväť presných zásahov na domácom šampionáte v roku 1984. Kanonier Realu Madrid Ronaldo vstupoval do turnaja vo Francúzsku so šiestimi presnými zásahmi na konte, pridal dva do siete Maďarska v základnej F-skupine a spomenutý gól do bránky Walesanov z 50. minúty semifinálového súboja na Stade de Lyon. "Čo povedať k vyrovnaniu rekordu Michela Platiniho? Vždy je pekné lámať rekordy, ale dôležité dnes bolo postúpiť do finále. Prekonal som už mnoho podobných zápisov a ešte prekonám, dnes to však bolo o dosiahnutí finále," doplnil hráč Realu Madrid, ktorý spoločne s obrancom Pepem bude môcť vo finále pridať k tohtoročnému triumfu v Lige majstrov aj titul kontinentálneho šampióna na národnej úrovni.


Cristiano Ronaldo sa na ME a MS strelecky presadil dovedna 13-krát. Portugalčan sa stal prvým hráčom, ktorý dokázal trikrát skórovať aspoň na dvoch kontinentálnych šampionátoch (2012, 2016). Na záverečných turnajoch sa doteraz prezentoval celkovo 122 strelami, v štatistike vedenej od roku 1980 mu "sekunduje" Francúz Thierry Henry (52 striel, pozn.).


Základom úspechu Portugalska bola v súboji s Walesom pevná defenzíva na čele s brankárom Ruiom Patríciom. "Strážca svätyne" Sportingu Lisabon na turnaji neinkasoval tretíkrát. "Sú to výnimočné chvíle nielen pre mňa, ale pre všetkých hráčov, celý tím a všetkých Portugalčanov. Tento moment si musíme čo najviac a dosýta užiť. Potom sa musíme pripraviť na finále. Do Paríža ideme vyhrať," sebavedomo vyhlásil Rui Patrício.


"Seleccao das Quinas" sa zúčastňuje na siedmom európskom šampionáte. Portugalsko je jediným mužstvom, ktoré od roku 1996 zakaždým postúpilo zo skupiny, pričom od roku 2000 sa dostalo štvrtýkrát medzi najlepšie kvarteto tímov na ME. "Som veľmi šťastný. Za každého z hráčov, za každého Portugalčana. Môj prvý zápas na lavičke bol pred dvoma rokmi, naším cieľom bolo vtedy dokráčať až sem. Sme silnejší, jednotnejší. Je to môj najväčší trénerský úspech, ale budem ešte šťastnejší, keď mi zagratulujete až po finále. Nejdem špekulovať o mene súpera, ale keď ho spoznáme, urobíme si analýzu a pokúsime sa o víťaznú bodku," skonštatoval portugalský kouč Fernando Santos.


"Netušil som, ako oslávim gól, bol to inštinkt. Nemôžeme si vybrať nášho ďalšieho súpera. Musíme si veriť a hrať najlepšie, ako vieme. Teraz však treba oslavovať, je to historický moment. Gól chcem venovať svojej rodine, ktorá sa prišla pozrieť na tento zápas," nadviazal útočník Nani, ktorý počas ME prestúpil z tureckého Fenerbahce Istanbul do španielskej Valencie.


Víťaz "slovenskej" B-skupiny Wales postupom do semifinále prekonal svoj doterajší jediný výsledok na veľkom záverečnom turnaji, keď na MS 1958 postúpil medzi osem najlepších. Keďže na ME sa nehrá zápas o 3. miesto, zverenci trénera Chrisa Colemana si po prehre s Portugalčanmi privezú domov historické bronzové medaily.
"Počas piatich minút sme stratili koncentráciu. V semifinále s Portugalskom na takejto úrovni nás za to stihol trest. Prvý gól bol kľúčový. Na hráčov som veľmi hrdý, preniknúť do semifinále je fantastický výsledok. Na tomto turnaji sme veľakrát zvíťazili, dnes bol rad na nás, aby sme podľahli. Šampionát bol pre nás skvelou skúsenosťou. Chceli sme sem len prísť a precítiť atmosféru a čo sa stalo? Ocitli sme sa medzi najlepšími. Nikdy by som nepovedal, že sa stane niečo také. Teraz sa už pozeráme na blížiacu sa kvalifikáciu na majstrovstvá sveta. Ešte predtým však na hráčov čaká príchod domov do Cardiffu a veľkolepé prijatie. Som o tom presvedčený," vyhlásil po zápase 46-ročný rodák zo Swansea.


Hráč Realu Madrid a najväčší tromf Walesu Gareth Bale po semifinálovom dueli odmietol smútiť nad prehrou, radšej vyzdvihol celkový úspech "drakov". "Samozrejme, sme veľmi sklamaní, ale sklamanie nie je na mieste. V prvom rade musíme byť na seba pyšní. Chceme sa poďakovať za všetku podporu, ktorú sme dostali, bojovali sme do poslednej sekundy. Portugalčania to vzadu dobre zavreli a nepustili nás do príležitostí. Radi by sme boli vo finále a bojovali o trofej, ale nestalo sa. Nikto nečakal, že by sme mohli dôjsť tak ďaleko. Musíme byť hrdí na to, čo sme dosiahli," vyhlásil 26-ročný rodák z Cardiffu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies