Poľský Sejm schválil rezolúciu o genocíde vo volynskej oblasti

NETKY.SK • 22 Júl 2016, 15:12 • 2 min
Poľský Sejm schválil rezolúciu o genocíde vo volynskej oblasti

VARŠAVA - Dolná snemovňa poľského parlamentu (Sejm) schválila dnes rezolúciu označujúcu zločiny spáchané Organizáciou ukrajinských nacionalistov (OUN) a Ukrajinskej povstaleckej armády (UPA) voči Poliakom v oblasti Volyne v rokoch 1943-45 za genocídu. Informovala o tom agentúra TASS.

slovakia

left justify in out

Návrh rezolúcie podporilo 432 zákonodarcov, nikto nebol proti, desiati sa zdržali hlasovania. Uznesenie Sejmu "vyhlasuje 11. júl za Deň spomienky na Poliakov, ktorí sa stali obeťami genocídy spáchanej OUN a UPA, a vzdáva hold obetiam genocídy spáchanej ukrajinskými nacionalistami na občanoch druhej poľskej republiky v rokoch 1943-45".

 

Ukrajinskí nacionalisti vtedy vypálili približne stovku dedín v nacistami okupovanom východnom Poľsku, ktoré teraz patrí Ukrajine, a vyvraždili ich obyvateľov poľského pôvodu. Ukrajinskí nacionalisti mali totiž plán, že po vojne na tomto území vznikne etnicky homogénny a samostatný ukrajinský štát, vysvetľuje agentúra AP.

 

Časť Ukrajincov verí tvrdeniam, že masaker vyprovokovali protiukrajinsky naladení poľskí partizáni. Poliaci vtedy zabili zhruba 20.000 Ukrajincov. Poľskí zákonodarcovia sa zmienili aj o represiách spáchaných Poliakmi.

 

"Nemožno zatvárať oči ani pred represáliami na ukrajinských dedinách, ktoré si vyžiadali životy mnohých civilistov," uvádza sa v rezolúcii.

 

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyjadril ľútosť nad dnešným rozhodnutím poľského Sejmu. "Je mi ľúto počuť o rozhodnutí poľského Sejmu (dolnej komory poľského parlamentu). Viem, že mnohí sa to budú snažiť využiť na politické špekulácie," citovala Porošenka agentúra UNIAN.

 

"Musíme sa však vrátiť k prikázaniu Ján Pavla II. - odpúšťame a žiadame o odpustenie. Iba spoločnými krokmi môžeme dôjsť ku kresťanskému zmiereniu a jednote. Iba spoločne sa môžeme dozvedieť o všetkých skutočnostiach tragických stránok našej spoločnej histórie," dodal ukrajinský prezident.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies