Poľský prezident zablahoželal Macronovi k víťazstvu v prezidentských voľbách

NETKY.SK • 8 Máj 2017, 09:43 • 2 min
Poľský prezident zablahoželal Macronovi k víťazstvu v prezidentských voľbách

VARŠAVA - Poľský prezident Andrzej Duda zablahoželal Emmanuelovi Macronovi k víťazstvu v nedeľňajších francúzskych prezidentských voľbách, informovala dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

"Poľsko a Francúzsko zjednocuje stáročia trvajúce puto spolupráce a priateľstva. Som presvedčený, že odteraz budeme môcť pokračovať v tejto dobrej tradícii," uviedol Duda.

 

Ako poznamenala AP, Macron počas predvolebnej kampane kritizoval politické smerovanie Poľska. Tamojšia vláda podľa neho podporovala jeho rivalku Marine Le Penovú. Predsedu vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslawa Kaczynského Macron zaradil do skupiny "režimov", na čele ktorých stoja aj maďarský premiér Viktor Orbán a ruský prezident Vladimir Putin.

 

Macron ešte v apríli po návšteve továrne spoločnosti Whirlpool v meste Amiens, ktorá má byť presunutá do Poľska, hovoril s regionálnym denníkom La Voix du Nord. Povedal mu, že ak sa stane prezidentom, podporí uvalenie sankcií EÚ na Poľsko, ktoré podľa neho "porušilo všetky pravidlá EÚ" a využíva fiškálne rozdiely vo svoj prospech.

 

Poľský minister zahraničných vecí Witold Waszcykowski reagoval slovami, že vyjadrenie kandidáta Macrona o Poľsku spochybňuje samotné základy Európskej únie a princíp priateľstva s Poľskom.

 

"Vo svojom vyjadrení Macron spochybnil základy jednotného európskeho trhu. To sú prekvapivé slová od politika zastupujúceho zakladajúcu krajinu EÚ," povedal Waszczykowski. Podľa ministra sú Macronove slová neprijateľné, treba ich však posudzovať v kontexte francúzskej predvolebnej kampane.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies