Poľský premiér Morawiecki si prišiel do Budapešti potvrdiť Orbánovu podporu proti Bruselu

NETKY.SK • 3 Január 2018, 10:22 • 2 min
Poľský premiér Morawiecki si prišiel do Budapešti potvrdiť Orbánovu podporu proti Bruselu

BUDAPEŠŤ - Prvá oficiálna zahraničná cesta nového predsedu poľskej vlády Mateusza Morawieckého viedla do Budapešti. Aj maďarský premiér Viktor Orbán po dvoch volebných víťazstvách absolvoval prvé návštevy vo Varšave.

slovakia

left justify in out

Bilaterálne schôdzky predsedov vlád Maďarska a Poľska sú pravidelné - od roku 2010 sa premiéri týchto krajín stretli celkom 12-krát. Orbán sa naposledy 22. septembra 2017 stretol v poľskom hlavnom meste s Beatou Szydlovou, s ktorou potvrdili spoločný postoj svojich krajín v kľúčových otázkach, akými sú bezpečnosť a riešenie migračnej krízy.

 

Podľa denníka Magyar Hírlap je Maďarsko pripravené urobiť všetky kroky v záujme ochrany Poľska v súvislosti s vlaňajším decembrovým bezprecedentným právnym konaním Európskej komisie voči Poľsku pre reformu justície. Orbán vtedy kritizoval kroky Bruselu, ktoré by mohli viesť k sankciám voči Varšave. "Kto napadne Poľsko, napadne celú strednú Európu," vyhlásil predseda maďarskej vlády.

 

Podľa servera Origo.hu na stredajšej schôdzke Morawieckého a Orbána v Budapešti sa určite bude hovoriť o bruselských útokoch voči Varšave, ale aj o migračnej otázke, v ktorej Morawiecki už avizoval, že odmietavý postoj jeho krajiny k mechanizmu usmernenia utečencov v Európskej únii sa vôbec nemení.

 

Témami schôdzky bude aj situácia Vyšehradskej štvorky či budúcnosť reforiem EÚ.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies